Înclin să cred că ne-am stricat de cap de tot și că nu mai avem la noi dreapta judecată. Trecem prea ușor cu vederea că 16 copii se plâng că sunt maltratați la școală de învățătoare și discutăm aprins dacă e bine sau nu să stea la mănăstire. Ba chiar ar fi mai bine să vină pe jos din cătunele unde stau, și de la 16 km. Ne-am smintit de tot…
Numai că ne-am smintit de tot, cu toții - altfel nu-mi explic cum poate fi privită cu îngăduință bătaia și violența verbală, sau cum e posibil să te aperi acuzând copiii pe care-i bați că stau la mănăstire, ca să poată ajunge mai ușor la școală. Am tot încercat să înțeleg zilele acestea, dar nu pot.
Ani la rând am reproșat bisericii că nu are un rol social, că nu se implică să ajute comunitatea, iar când o face, suspectăm că ar fi ceva rău acolo. Asta deși copiii care înnoptează la Piatra Fântânele de luni până vineri nu se plâng, nici părinții lor, dimpotrivă sunt foarte fericiți și încântați de grija pe care o primesc, iar evoluția lor în ultimii trei ani (de când stau la mănăstire pe durata școlii) este vizibilă. Se pare că și deranjantă, de asta exact acești copii și nu alții, dar și măicuțele, sunt prigoniți în aceste zile.
Pe scurt, dacă ați ratat știrile prezentate în Bistrițeanul.ro săptămâna trecută, fac un scurt rezumat.
16 copii de la Școala Generală din Piatra Fântânele se plâng că sunt agresați fizic și verbal de învățătoarea Albina Pop, ajunsă mai nou și director coordonator al instituției de învățământ. Ce au în comun toți copiii agresați? Locuiesc într-o casă, care aparține mănăstirii din Piatra Fântânele, sunt îngrijiți, îmbrăcați, spălați și ajutați la teme, ba chiar fac și activități extrașcolare, totul prin grija măicuțelor. Stau aici de trei ani pe timpul școlii, părinții lor nu plătesc nimic, dar mai ajută mănăstirea cu alimente pentru hrana copiilor.
De ce stau copiii la mănăstire? Pentru că locuiesc în cătunele din zonă, unii și la 16 km depărtare de școală. Școala nu are microbuz școlar, iar, în plus, microbuzul nu ar putea ajunge în veci unde locuiesc unii, ca să-i ia și să-i aducă la școală. Unde mai pui că să-i strângi pe toți de pe toate dealurile ar dura ore bune.
Măicuțele de la Piatra Fântânele s-au oferit să-i găzduiască pe durata școlii pe acești copii, iar asta o fac de trei ani. Între timp au amenajat și o casă unde copiii locuiesc. Fericiți, mâncați, hrăniți, duși de maici în siguranță către școală. Sunt ajutați la teme, ba chiar învață să cânte la chitară, pregătiți de un profesor adus de măicuțe.
Deși ar trebui să scriu „din fericire”, în acest context va trebui să scriu din păcate, educația primită în ultimii trei ani se vede, iar asta nu mai convine. Acești copii au fost aplaudați și remarcați în vară la un eventiment al Ligii Tinerilor Ordodocși, unde au susținut un recital la chitară, iar de acolo se pare că ar fi plecat invidia și prigoana lor și a măicuțelor.
Dacă veți citi toate comentariile de la articolele pe această temă, veți găsi și unul în care cineva spune că acest scandal ar fi plecat de la faptul că învățătoarea a cerut să nu mai fie ajutați copiii la teme, iar măicuțele s-au încăpățânat să-i ajute. Măicuțele care viețuiesc acolo nu sunt niște needucate, multe au studii superioare, astfel că sunt capabile ca punând mult suflet să ofere unor copii o educație superioară.
Cam acesta este contextul, nu mai insist, dar aș vrea să discutăm unde s-a ajuns.
Deci, pentru că acești copii stau la mănăstire și sunt ajutați la teme, ba mai mult, mai cântă la chitară și sunt aplaudați la scenă deschisă, o învățătoare, care timp de doi ani nu a avut o problemă cu acești copii, s-a gândit să-i pedepsească, să blesteme ziua în care au ajuns la mănăstire și cumva să înțeleagă că asta le face rău.
Cum îi pedepsește? Îi lovește, îi jignește, îi iscodește tendențios ce fac la mănăstire, încercând să afle măcar un lucru rău care se întâmplă acolo - care i-ar servi în lupta personală contra educației în afara orelor, și, țineți-vă bine, îi presează pe copii cu pieptul de bancă!
Doamne ferește și apără, dar eu de așa ceva nu am mai auzit și nu cred că acești copii ar putea inventa o astfel de tortură greu de imaginat pentru un om normal! Ba mai mult, doamna Albina a închis un copil în sala de clasă și acesta a făcut un atac de panică, cu momente în care abia putea respira, astfel încât a ajuns la spital.
Acesta a și fost momentul în care părinții și-au dat seama că nu e de glumă și învățătoarea smintită trebuie oprită. Au depus plângeri la Inspectoratul Școlar Județean și la cel de Poliție, în care cer anchete și luarea de măsuri astfel încât copiii lor să poată merge fără frica la școală.
Dacă la Poliție nu știm care e stadiul anchetei, Inspectoratul Școlar Județean pare să țină partea învățătoarei, care e susținută de la directorul de școală din Tiha Bârgăului și până la vârful ISJ, care repetă placa fără logică a învățătoarei și oarecum îi scuză violența. Așadar, nu-i așa o mare problemă că sunt bătuți și insultați 16 copii (or fi zis ei ceva, nu?!), problema este de ce stau ei la mănăstire, e normal asta, știți ce viață e la mănăstire? - spun, printre altele, inspectorul general al ISJ BN, Camelia Tabără, și inspectoarea care știa cazul în interviul acordat presei după ce jurnaliștii au ajuns la Piatra Fântânele.
Cummm?!
Despre ce vorbim noi? Păi discuția nu este dacă e bine sau nu să stea copiii la mănăstire, aia e durerea personală a învățătoarei Albina și nu a făcut obiectul niciunei plângeri. Părinții s-au plâns că le sunt bătuți și agresați pruncii.
Și uite așa, cu regret constat, că la ISJ se tolerează cumva și e de înțeles violența împotriva copiilor. Și nu e prima dată. Mi-am amintit de cazul de la Șanț, unde un profesor de sport care a lovit zeci de copii predă în continuare, iar părinții au ajuns să-și facă singuri dreptate. De câteva săptămâni, i-a dat un tătic o bătaie profesorului de sport să-l țină minte. De ce și-a făcut dreptate părintele singur?
Pentru că ISJ și anchetele polițiștilor nu au reușit să-l oprească pe profesor. Așa ajung oamenii să-și facă drepatate singuri, când instituțiile la care apelează nu își fac treaba și îi sfidează.
În ultima fază a acestei povești, la finalul săptămânii trecute a intrat pe fir și Protecția Copilului. Care s-a autosesizat și s-a dus să facă anchetă, unde stau copiii, de ce nu pleacă de acasă la școală. Ei, ce credeți? Inspectorilor li s-a împotmolit mașina pe drumul spre văgăunile din munte unde stau copiii.
De ce face anchete Protecția Copilului? Pentru că, uitându-se sau trecându-se prea ușor cu vederea că trebuia anchetat dacă copiii au fost sau nu bătuți și agresați verbal de învățătoarea Albina, au fost și acuzații că părinții își neglijează copiii, cică le-ar fi bine, s-ar distra pe acasă în timp ce pruncii le sunt în grija măicuțelor - spune învățătoarea. Vă dați seama la ce discuții s-a ajuns?!
Despre această învățătoare și caracterul ei nu aș vrea să vă spun decât că a fugit de jurnaliști, a evitat total să-și susțină poziția și, mai mult, și-a permis să cheme jandarmeria inventând că un grup de oameni atacă cu bâte școala. Cam asta e imaginația bogată și filmele cu oameni răi care rulează în capul dascălului, unul foarte credibil și care merită susținut de ISJ BN.
În aceste zile trebuie să aflăm rezultatul anchetelor. Nu m-ar mira să aflu că toți copiii s-au bătut singuri, că sunt ai unor părinți care nu le vor binele și vor să scape de ei, că măicuțele au făcut rău că i-au îngrijit și educat. Iar mersul pe jos, chiar și de la 16 kilometri face bine, trebuie să creștem copii sănătoși și curajoși, care să știe să înfrunte și animalele sălbatice în drumul spre școală de acasă...!
Noaptea minții…! Și apoi să ne mai mirăm că ajung oamenii să-și facă singuri dreptate… Ne-am smintit de tot, dar uite de ce...