Motivația construirii unui bazin de înot didactic în Bistrița mi se pare puțin șubredă. Nici nu știu de unde să încep să vă povestesc. Sunt trei piscine acoperite în Bistrița și încă vreo 3 (minim) în aer liber.
Împreună ating și satisfac toate segmentele de consumatori, de la 0-infinit de ani, venituri mici, medii și mari, pretenții puține sau high-life...tot, fie vară fie iarnă.
Mai mult, elevii sunt încurajați să înoate în timpul orelor, cu prețuri super competitive. Totuși, doar 12% din populația județului, hai 15, cu maaare indulgență, consumă servicii de profil. Și cei care le consumă nu se plâng că stau la Han, la Big, în Viișoara sau Sigmir. Pentru că sunt autobuze. Sau mașini. Toata lumea are mașină! (de aici derivă o altă problemă – drumurile și parcările...da’nu mă porni!!)
Deci, nu vin pentru că nu vor, nu pentru că nu au condiții. Nu pentru că nu au unul aproape, că nu-i ca și cum cobori să iei pită, că-ți trebe amu!
Dar credința generală e că dacă mai facem un bazin, gestionat de autorități, vom avea prețuri mai mici, deci serviciul va fi mai accesibil unei plaje mai mari de clienți, vom aduce mult mai mulți elevi, vom introduce înotul ca și opțional în școli (demers pe care noi îl susținem sus și tare de ceva vreme) iar copiii noștri se vor dezvolta armonios. Suuper faină idee. Dar de ce să dai bani din bugetul local când sunt niște baieți care au dat deja bani pentru asta? Și au bazele necesare. Și își bat ei capul cu consumul de apă, gaz, electricitate, curățenie, întreținere spații și aparatură, clor, angajați, temperatură, aerisire, dezumidificare...gata că nu mă mai opresc azi de le înșir pe toate.
Decât să cheltui bani cu creare și apoi întreținere a bazei sportive, nu mai bine discuți cu baieții cu piscinele să îți facă un preț mic, să aduci elevii în orele de sport acolo? Aduci copiii la intrare și îî scoți după un ceas. Dacă sunt 4-500 pe zi, prețul sigur va fi aproape de ce vă propuneți la noul bazin. Dar nu te interesează cât costă antrenorul, unde îl găsești, cât de bun și de încredere e, câtă apă se consumă în ora aia sau cât gaz să duci apa la 30 de grade...EXTERNALIZEZI serviciul. Plătești pentru un serviciu complet, pe care băieții ăia știu să il faca mai bine ca tine, pentru că au deja experiența necesară. Banii disponibili sunt cheltuiți cu folos, oamenii beneficiază direct de servicii și sunt recunoscători autorităților. Există deja programul prin care premianții și olimpicii primesc ore de sport. Se poate extinde programul sau se poate crea unul direct pentru ora de sport, care să implice toți elevii unei clase.
Promit că noi vă punem la dispoziție toate materialele necesare pentru a vă demonstra că o piscină implică niște costuri foarte mari, care sunt foarte greu de acoperit. Apropo, știți ce înseamnă gratis în economie, nu? Inclus in preț. Da, plătești un preț mai mic dintr-un buzunar și apoi unul mai mare pe altul. Plătești 5 lei pe o oră de înot la bazinul didactic, dar cu tarife de genul nu se pot acoperi cheltuielile de exploatare ale bazinului. Și atunci ce facem? Le acoperim din buget. Și cine contribuie la buget? Poi noi, mamă dragă! Io, tu, Casa EMA, Metropolis, Schreiner...deci până la urmă și din banii noștri se susține un concurent de-al nostru?
Oare m-am dus prea departe?
Mihai Oprea