Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  54 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Bistrita - orfelinatul minciunii

18/11/2010 09:47:56 Ana DRAGU  
Un scandal monstru a mai adaugat un rid imaginii de vrajitoare pe care Romania o are in presa straina de la Revolutie incoace. Un scandal, cum altfel, cu orfelinate, chiar cel din Bistrita. Daca nu e cu tigani mancatori de lebede, nici cu prostituate de 15 ani si talhari minori, e cu coruptie sau copii abandonati.

Ei bine, fratilor, M-AM SATURAT! Pentru ca ne ajung adevarurile noastre rusinoase fara sa fie nevoie de minciunile altora pentru a ne decora umerii cu laturi.

Bistrita. Fosta Casa de Copii care, la Revolutie arata mai bine decat alte case de copii si balamucuri din tara. Da. Acolo sunt ingrijiti cativa zeci de copii abandonati pentru care nu s-au gasit inca asistenti maternali. Pe de o parte pentru ca sistemul de ocrotire sociala e subfinantat si pe de alta parte pentru ca majoritatea acestor copii au handicapuri grave, fizice si psihice. Azi, conditiile de ingrijire sunt bune.

Colegii din presa au facut o vizita pentru a verifica “asa zisa” realitate prezentata de jurnalista Angela Levin in The Telegraph. Pentru a vedea cu ochii lor locul in care copiii nimanui te privesc cu “ochi de animale haituite”, sunt hraniti cu “lapte subtiat” si carora nimeni nu le aude strigatele disperate pentru ca cei care lucreaza in acel loc sunt lipsiti de pregatire, experienta si compasiune, potrivit jurnalistei. Sa nu uit cumva, locul in care nu sunt paturi indeajuns de mari ca sa tina ritmul cu cresterea copiilor.

Sursa tristetii subiective a articolului in cauza este un tanar pe care si eu l-am vazut cu ani in urma si care m-a impresionat la fel de mult. Sufera de hidrocefalie. Trupul lui cantareste vreo 15 kg, iar capul 30. Nu-si poate intinde picioarele si nu poate fi intins, oricat de mult si-ar dori el sau altii. Probabil, propria lui  mama se crede inca virgina. De tata nu poate fi vorba. Da. E trist. Foarte trist. Sfasietor de trist.

In situatii mai mult sau mai putin similare sunt si alti copii cu handicap care in realitatea romaneasca nu ar supravietui nici in propriile familii in conditii mai bune. Pentru ca problema, adevarata problema pe care o au sistemele de ocrotire sociala din Romania astazi este cea a copiilor cu dizabilitati pe care nu-i vrea nimeni acasa. Nici proprii lor parinti si nici macar asistentii maternali care nu au nici experienta si nici suficienti bani pentru a se ocupa cum se cuvine de acesti copii. Dar nu se spune asta in articol. Nu se spune nici ca micutii sunt totusi ingrijiti acolo mai bine decat in orice alt loc posibil in realitatea romaneasca. Jurnalista merge pe coarda sensibila, ultrasensibila a cititorului englez, pe amintirile acestuia despre orfelinatele groazei si insista sa readuca aceasta falsa realitate, cel putin in Bistrita falsa, in atentia Europei.

Cunosc oameni care lucreaza acolo. Pentru doctorita Liana Rusu, cel putin, casa de copii de la Bistrita e ACASA. Cunosc si oameni care au lucrat inainte de Revolutie cand nimanui nu-i era usor, asa cum nici astazi nu-i este. Nu. Nu e rai la Casa de copii, dar nici nu e iad. Si mi s-a facut sila.

O profunda sila cand am citit cine a insotit-o pe jurnalista storcatoare de lacrimi in vizita la Complexul de Servicii Sociale. Cititi si singuri cine “salveaza” orfanii din Romania:  http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1740629-cheltuit-banii-phare-hhc-marea-britanie.htm. Cititi: http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1740650-casa-hhc-preluata-semnatura-botis-pune-pericol-viata-copiilor-maramureseni.htm. Si daca stiti engleza, cititi si relatarea despre “iadul” bistritean aici:  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/romania/8128644/My-glimpse-of-hell-and-the-pitiful-children-who-have-been-betrayed.html. Si comentati.

Eu vreau sa cred ca mai vedeti in jur lucruri frumoase. Si ca asa cum suntem primii care ne vedem defectele, putem sa le vedem si pe ale altora. Eu spun: si englezii mint cateodata. Daca nu stiu sa minta, ii invatam.

10262 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro