Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  252 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Avem creştere economică record. Ei şi...?

21/05/2017 10:26:09  
Creşterea economică obţinută de România pe primele luni ale anului este cea mai mare din UE. Datele sfidează scepticismul politicienilor şi economiştilor de dreapta care susţin că nu se poate face creştere prin consum şi prin măriri de salarii la baza piramidei veniturilor. Or, din 2012 tocmai acestea au fost motoarele creşterii în România:

Este, de asemenea, de remarcat că această evoluţie pozitivă vine cu o creştere a industriei care este la fel de mare precum cea a consumului (7%). Este, deci, de bine.

Mulți s-au grăbit să anunțe că de abia acum culegem roadele austerității marca Băsescu-Boc. Mark Blyth, fostul meu coordonator de doctorat de la Brown University (și care va conferenția în curând la Cluj) vorbea despre REBLL Alliance (România, Estonia, Bulgaria, Letonia, Lituania), grupul de țări care a aplicat unele dintre măsurile de austeritate cele mai dure în perioada ultimei crize. Blyth explică pe larg acest lucru în cartea sa Austeritatea: Istoria unei idei periculoase, publicată în limba română de superba editură Tact din Cluj, un actor din segmentul premium pe zona gândirii economice alternative în România.

Acolo, profesorul de la Brown University arată că România, Bulgaria și balticii erau dați ca model de austeritate de succes și explică de ce (1) revenirea economică din aceste țări are mai multe moașe, iar austeritatea nu este una dintre ele (2) chiar dacă ar fi adevărat că austeritatea le-ar fi prins bine, aceste țări au exportat în piețe care nu au cunoscut recesiuni serioase (Germania, scandinavii) și au un profil politic care nu permite exportarea experienței lor în democrațiile din periferia zonei euro.

Însă România are acum o creștere economică record în UE și face progrese considerabile legate de colectarea taxelor, în parte pentru că nu mai practică austeritatea de câțiva ani buni. S-a pășit în afara logicii austerității, atunci când s-a adoptat politica de revenire asupra tăierilor salariale, TVA redus la alimente, măririle de salariu minim, investițiile în serviciile publice sau pachetele de sprijin social cu mutiplicator fiscal mărit. Și este bine.

Stimularea cererii interne, rezultată în urma acestor măsuri, în combinație cu întărirea ANAF și exportul crescut de produse industriale cu valoare adăugată mai mare au avut efecte de creștere fără a deregla consolidarea fiscală. Evident că s-a dat foarte mult și zonei de business, dar tot ca parte a acestei gândiri mai degrabă keynesiene.

Date fiind veștile bune despre creștere, România își poate constitui spațiu fiscal pentru situații de recesiune, când vor fi presiuni externe pentru austeritate. Ar fi însă o mare greșeală folosirea acestui argument pentru a subția și mai mult statul social, și așa costeliv, sau pentru a ataca învățământul, sănătatea, trasportul public. Dimpotrivă, conjunctura favorabilă ar trebui folosită pentru reforme fiscale care să reducă decalajele din societatea noastră, de departe cea mai inegală din UE.

Înainte să ne batem în piept, să ne amintim că o mare parte a celor ce muncesc în această țară trăiesc în precaritate, condiții de locuit precare și adesea neigienice, au șanse mici la o pensie decentă după decenii de roboteală și se luptă cu sisteme de sănătate în care accesul e tot mai privatizat (formal și informal).

Să ne amintim apoi că salariile din țara noastră sunt atât de mici încât generează ilaritate în străinătate. Suntem apoi țara cu cea mai injustă distribuție a veniturilor din Uniune, în care disproporția dintre vârful și baza piramidei sociale este o rușine. Nu trebuie să fii de stânga să te oripileze asta. Un bun liberal ar trebui să fie îngrijorat.

Dacă nu mă credeți citiți studiile empirice ale FMI (ca să nu mai vorbesc de studiile produse în sistem peer review) despre efectele negative ale inegalității crescute asupra sustenabilității financiare, fiscale și antreprenoriale în capitalismul modern. Ideea că inegalitatea ridicată e bună pentru că îi sperie pe oameni să muncească mai din greu este o simplă formă de propagandă în favoarea celor care beneficiază de sistemul economic în care trăim.

Aici trebuie clarificat un lucru important: crearea de spațiu fiscal pentru următoarea criză nu trebuie să se facă neapărat prin austeritate (tăierea cheltuielilor). Ea se poate face mărind fie ratele de impozitare (să zicem prin redevențe mai mari, impozit progresiv), fie mărind rata efectivă de colectare acolo unde ea este extrem de scăzută: impozitul pe profit, avere, proprietăți imobiliare de lux.

Deși FMI are experți foarte buni în a urmări banii pitiți în offshore-uri, nu am văzut foarte multe angoase la București legate de urmărirea banilor celor ce își optimizează veniturile prin paradisuri fiscale. La fel, felicitări DNA pentru anticorupție, dar eficiența lor pe frontul recuperării daunelor produse bugetului este rizibilă.

Nu sunt însă deloc de acord că poți să ai un sistem social și fiscal sănătos tăind în continuare taxele. Se putea face mult mai mult pe partea de colectare și, mai ales printr-o reformă fiscală care să pună capăt sistemului regresiv de taxare pe care îl avem acum, o reformă care să echilibreze raportul dintre muncă și capital, raport care ne așează în vecinatatea unor state mult mai puțin dezvoltate și mai antisociale decât noi. O astfel de reformă ne-ar da resursele de a reeechilibra raporturile între muncă și capital, dar spațiu fiscal la următoarea recesiune sau poate criză a balanței de plăți, și, deci, posibilitatea de a evita austeritatea venită pe calea condiționalităților cerute de finanțatorii externi.

Faptul că nu s-a făcut această reformă fiscală atestă nu doar patologiile noastre politice (care, de altfel, nu ne sunt specifice), ci și o anumită stare de dependență intelectuală și economică în care spațiul de manevră privind politicile publice este redus atât la nivelul percepției, cât și al realității.

Cornel Ban,

21 mai 2017, Boston

8114 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro