Cu totii am auzit in ultimul timp de situatia ingrata in care se afla clubul de fotbal local. Mai mult de 20 miliarde alocate in 2010 pentru Gloria, bani proveniti de la bugetul local, adica din banii bistritenilor platitori de taxe...
Inteleg ca decizia de a da acesti bani de la buget a fost una democratica, votata de majoritatea consilierilor locali, alesii nostri, cei care reprezinta interesele cetateanului de rand!
Intr-adevar, clubul Gloria ne reprezinta si ne-a reprezentat cu mandrie in Liga1 in toti acesti ani, avand rezultate bune in raport cu bugetul clubului, facand cunoscut numele orasului nostru in intreaga tara.
Insa, aici nu vorbim de rezultatele unui club privat de fotbal, ci de ceea ce ne ofera el in schimb pentru banii pe care ii dam din buzunarele noastre.
Ne-am dori ca in echipa sa fie o majoritate de jucatori autohtoni, nu de jucatori pe final de cariera adusi din strainatate pe salarii grase. Ne-am dori ca tinerii fotbalisti bistriteni sa beneficieze de o infrastructura solida, de selectie adevarata, bazata pe valoare nu pe interese, ne-am dori ca adolescentii sa aiba unde sa-si petreaca timpul in scopuri benefice pentru organismul lor, dar si pentru societate.
Ne-am mirat de acest "dezastru la bac" devenit cliseu in ultima vreme si ne-am grabit sa catalogam o generatie ca fiind ratata, acuzandu-i in primul rand pe tineri de timpul pierdut prin baruri si discoteci in detrimentul orelor de studiu. Un prieten imi spunea zilele trecute ca nu are efectiv ce sa faca in timpul liber. Raspunsul va veni imediat din partea carcotasilor: Sa invete! Da, da, sa invete! Sa-i intre mintile in cap! Sa stea si sa toceasca, la ce-i trebuie timp liber? Ei bine, parerea mea, intarita de afirmatiile specialistilor, este ca unul dintre factorii majori din cauza caruia ne merge asa de bine in ultima vreme este educatia morala a tinerilor sau, mai exact, lipsa ei. Copiii invata multe porcarii si isi iau ca exemple multi idioti difuzati si promovati in cautare de rating, de unde sa primeasca ei educatie morala? De la cine? Putem numara pe degete exemplele pozitive promovate la televizor, insa nimic nu este pierdut! Sa le oferim o alternativa! Aceasta alternativa ar putea fi infiintarea de centre pentru tineri, terenuri de sport, locuri in care tinerii adolescenti sa socializeze intr-un mod diferit de cum o faceau pana in prezent.
O sa va intrebati ce legatura are asta cu clubul de fotbal. Ei bine are o foarte mare legatura! Este un exemplu perfect! Adica noi finantam un club privat de fotbal, practic o afacere privata sustinuta din bani publici, dar cand vine vorba ca aceasta asociatie sa dea ceva inapoi comunitatii, asa cum este normal intr-o tara civilizata, nu se intampla asta!
Spre exemplu, toata lumea stie ca nu se poate juca fotbal pe terenul sintetic de la Gloria decat daca platim. Ok, inteleg asta daca cei care doresc sa joace sunt oameni maturi, oameni stabili din punct de vedere financiar sau daca isi doresc sa joace intr-un interval de timp cand administratorul terenului e nevoit sa porneasca lucsii arhi-scumpi; insa de ce ar trebui sa plateasca copiii nostri pentru o ora de fotbal cu prietenii de dimineata sau in oricare alta perioada a zilei, atata timp cat oricum nu este nimeni pe teren si nici nu se desfasoara alte activitati pe suprafata acestuia? In plus, toata baza sportiva, inclusiv stadionul si toate proprietatile pe care le detine clubul PRIVAT de fotbal au fost DONATE de catre primarie, donate! Adica le-am dat "de gratis" toate aceste bunuri fara sa pretindem nimic in schimb, fara ca pe cei care au hotarat aceste lucruri sa ii intereseze ca si comunitatea sa aiba ceva de castigat. In schimb, platim acelasi tarif la sinteticul Gloriei, ca la oricare alt sintetic privat din oras.
Nu putem vorbi de acte de caritate pe care le-ar face Gloria, caci un act de caritate ar face daca ar da terenul in folosinta noaptea, cand au cheltuieli cu electricitatea, sau daca ar da bilete gratis sustinatorilor sau orice implica sa faca un minim efort financiar pentru a ajuta pe cineva. Vorbim aici despre bunul simt, bunul simt de a da ceva inapoi societatii de la care aspira fonduri de mai bine de 20 de ani.
Apreciez munca depusa de toti componentii ACF Gloria Bistrita, munca care a tinut aceasta echipa in primul esalon fotbalistic al Romaniei mai bine de 21 de ani, un lucru foarte greu daca aruncam o privire asupra bugetului altor cluburi din aceeasi competitie. Totodata nu pot sa apreciez ci chiar sunt foarte suparat cand vad cat de prost este manageriata relatia cu publicul, relatie care efectiv le-ar putea creste veniturile printr-un marketing bine realizat. Daca ar face acest lucru, poate ca nu ar mai avea nevoie de atatia bani de la bugetul local, insa bineinteles ca altele sunt interesele.
Parerea mea este ca totul tine de bunavointa oamenilor din jurul Gloriei ca aceasta echipa sa isi recapete identitatea, iar un prim pas poate fi promovarea si incurajarea sportului, prin acceptarea din partea conducatorilor ei ca in perioadele de inactivitate de pe terenul lor sintetic sa fie lasati sa joace fotbal toti tinerii bistriteni, fara sa plateasca nimic, cunoscut fiind faptul ca sportul creeaza caractere si dezvolta aptitudini.
Asadar, sa oferim alternative pentru tineret nu doar sa il blamam pentru rezultatele obtinute. La urma urmei, daca nu oferi nimic, poti sa ceri ceva in schimb? Ne dorim sa gasim un nou Hagi, o noua Nadia, un nou Eminescu insa nu facem nimic in privinta asta, doar asteptam ca ei sa rasara de nicaieri!
Haideti sa ne formam o opinie comuna, haideti sa cadem de acord o data pentru totdeauna! Trebuie sa investim in copiii nostri, trebuie sa le oferim alternative!
Promovati orice tip de activitate extrascolara si indemnati copiii la activitate, nu-i lasati prada anturajelor bolnavicioase si inactivitaii profunde! Deschideti terenurile de sport gratuite pentru publicul larg si in special pentru tineret! Nu orice tanar isi permite sa dea 10 lei pe ora ca sa joace fotbal.