Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  250 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL – ANALIZĂ: Costul real al blocurilor sociale din Viișoara și Subcetate

11/01/2016 11:38:14 Adrian SOLCAN  
Administrația locală a reușit să atragă indignarea multor bistrițeni prin proiectul controversat al blocurilor sociale din cartierele Viișoara și Subcetate. Ne punem întrebarea dacă suntem într-un film cu proști și surzi și cum se face că administrația insistă să investească bani într-un proiect cu iz de dezastru încă din faza incipientă.

Am realizat că pentru a fi pe placul administrației publice tinerii NU trebuie sa fie cei mai buni la învățătură, nu trebuie să aducă onoare Bistriței, nu trebuie să fie inovatori, creativi sau demni. Din contră. Trebuie să fie vulgari, grotești, agresivi și foarte important: să cerșească în centrul vechi. Dacă îndeplinesc acest criteriu, li se va asigura un apartament nou-nouț făcut cu banii proștilor care muncesc cinstit și plătesc taxe și impozite.

Primaria Bistrita a acordat finanțări nerambursabile fundațiilor și asociaților de aproximativ 500.000 euro în ultimii 10 ani. Cerșetorii din centrul Bistriței și familiile din spatele lor au atras 10 milioane de euro finanțare nerambursabilă în doar câțiva ani. De 20 de ori mai mult decât societatea civilă.

Totuși, costul real al blocurilor sociale se calculează astfel:
 

1. Costurile administrative - cu angajații primăriei, începând de la secretarul primarului, la angajații Direcției de Servicii Sociale și Poliția Locală. Salariul pe oră al fiecăruia se înmulțește cu numărul de ore utilizate pentru acest proiect. Timp de 7 ani aceste costuri au fost estimate la 65.000 euro

2. Cost de oportunitate - acest tip de cost se referă la utilizarea banilor în alte moduri care ar fi adus beneficii superioare - începând de la utilizarea banilor în scopuri educaționale, investiții în infrastructură, investiții în finanțarea start-up-urilor, etc. Dacă s-ar fi perceput 1.000 lei chirie/an pentru spații de birouri, de exemplu, în total s-ar fi adunat la buget timp de 7 ani aproximativ 471.000 euro.

3. Costul reducerii valorii proprietăților în zonă - se calculează ca diferența dintre valoarea proprietaților în zonă înainte de construcția blocurilor și valoarea la momentul mutării noilor locatari. Calculul se face astfel: un număr de 100 proprietăți afectate de proiect a căror valoare nominală era de 20.000 euro/proprietate și care și-au pierdut 20% din valoare, asta înseamnând o pierdere de 4.000 euro/proprietate x 100 proprietăți = 400.000 euro. - asta într-un calcul optimist. Pe cei care locuiesc în zonă cine îi despăgubește pentru pierderi? Se percep taxe mai mici pentru cei care locuiesc în zonă?

4. Deteriorarea proprietății primăriei de către locatari - acest cost se calculează între prețul la care s-ar fi putut vinde blocurile la momentul construcției față de prețul pe care l-ar obține în prezent. Să presupunem că blocurile aveau o valoare de piață de 50.000 euro la momentul construcției, iar în prezent se pot vinde cu, să estimăm, 20.000 euro (lucru posibil după evacuarea tuturor locatarilor „problemă”). Rezultă o devalorizare de 30.000 euro, adica o scădere de 2,5 din prețul inițial într-o perioada de 7 ani. La primul calcul asta înseamnă o pierdere de 9.000.000 euro din partea municipalității.

5. Costul cu asigurările - aceste costuri nu le cunoaștem, dar considerând că asigurarea obligatorie pentru un apartament este de 120 lei și înmulțind cu număr de apartamente și un număr de 4 ani (presupunând că doar atât s-a plătit), un calcul estimativ ne apropiem de suma de 32.000 euro.

Pe lângă aceste costuri mai putem adăuga și altele, dar cert este că avem un cost real de 19.968.000 euro.

Vreau să se înțeleagă că proiectul/proiectele au fost votate în Consiliul Local cu majoritate de voturi de către consilierii locali din toate partidele, așadar orice consilier de opoziție sau candidat la primărie să ne scutească de scuze jalnice de dragul apropierii momentului electoral!

Alternative am avut! Domnul viceprimar de la acea vreme, Andrei Rusu, în calitate de om de business și cu o gândire orientată spre eficiență a propus construirea unor containere temporare de locuit care să asigure necesarul locativ până când situația economică se va îmbunătăți și se vor putea muta.

Stimați consilieri și domnule primar, ați greșit teribil în construcția acestor blocuri, care în loc să rezolve o problemă au creat o serie întreagă de alte probleme. Știu că nu vă convine să vi se spună, dar pentru 500 de voturi ați plătit 20 de milioane de euro. Nu credeți că este cam scump?

Prin acest proiect tinerii din Bistrița primesc o lecție dură care îi învață că dacă vrei să traiești decent nu trebuie să înveți bine la școală, să fii șef de promoție și apoi să muncești 10 ore pe zi ca să-ți plătești o chirie sau un credit bancar timp de 30 de ani. Tot ce trebuie să faci este să fii leneș și să alegi să trăiești în sărăcie.

Ce ar fi dacă în loc să le dați casă și masă să îi încolonați pe toți așa-zișii săraci ai Bistriței și să îi puneți la poartă la Leoni pentru angajare? Firmele din Bistrița au costuri extraordinare cu importul de forță de muncă, iar Primăria Bistrița propune creșterea taxelor și impozitelor ca să acopere golurile din buget. Asta depășește cu mult orice rațiune și bun simț în administrația publică locală.

Cu un pic de gândire strategică ați fi creat o clauză specială de găsire a unui loc de muncă în termen de 3 luni de la luarea în primire a locuinței și absențe 0 pentru copiii familiilor din blocurile sociale. Altfel, din ce v-ați imaginat că vor plăti chiria?! Din banii cerșiți în parcare la Kaufland sau din banii trimiși acasă de părinții „săraci”, dar plecați în străinătate? Credeți că cei din blocurile sociale nu știau că indiferent ce vor face cu locuințele mereu se vor găsi bani în plus să le repare primăria?

Cât despre „societatea civilă”, degeaba salvează pădurea Codrișor și brazii din parcul municipal dacă nu ridică vocea în problemele reale ale Bistriței.

Totuși, mai sunt 6 luni de mandat în care multe se pot repara!

4189 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro