Consilierii municipali vor discuta în ședința de săptămâna viitoare despre preluarea a două clădiri, ruine, situate în Piața Mică din municipiu pe care ecologiștii vor să le ia Primăria în administrare și să le reabiliteze. Surpriză însă! Proprietarii nu le dau dar nici nu le repară!
Lăudabilă inițiativa consilierilor ecologiști de îmbogățire a patrimoniului orașului cu încă două clădiri aflate în stadii avansate de degradare numai că finalitatea nu este cea pe care și-o doreau aceștia...
Într-o expunere pe trei pagini Partidul Ecologist Român filiala Bistrița-Năsăud încercă să convingă municipalitatea și consiliul local să preia administrare imobilele cu numărul 20 și 22 situate în Piața Mică pentru a le reabilita și revitaliza în Ansamblul Urban Piața Mică.
"Imobilele situate pe latura nordică a Pieței se află în momentul de față într-un stadiu avansat de degradare fiind abandonate de mulți ani. Starea lor actuală face ca întreg ansamblul Pieței Mici să arate ca o zonă urbană în declin și să scadă interesul pentru o zonă care ar trebui și ar avea potențialul să redevină un pol de atracție al Bistriței" se arată în expunerea de motive a ecologiștilor bistrițeni.
Ecologiștii au cerut angajaților municipalității să se intereseze exact ce se întâmplă cu cele două imobile aflate în stare avansată de degradare. "După cafeneaua Corso, la numărul 20 se află un imobil într-un stadiu avansat de degradare imobil cumpărat inițial de fostul chiriaș în baza legii 112 și vândut ulterior unei persoane fizice din Bistrița. Imobilul nu este locuit de multă vreme. Având în vedere starea actuală pare evident că proprietarii actuali nu mai sunt interesați să reabiliteze clădirea de la numărul 20 și a-i găsi o utilizare. Imobilul de la numărul 21 este în proprietatea primăriei municipiului Bistrița fiind în prezent închiriat Ligii Dreptății Împotriva Corupției și Abuzurilor din România filiala Bistrița-Năsăud până la data de 30 noiembrie 2015. În continuare, în imediata vecinătate a imobilului cu numărul 21 se află pe colțul Pieței o clădire nefinalizată de mulți ani aflată în proprietatea deținătorului imobilul cu numărul 30 din piața centrală Casa Ion Zidaru. Având în vedere că și casa Ion Zidaru este în prezent scoase la vânzare este evident că proprietarii nu dispun de resursele necesare finalizării imobilului" se mai arată în expunerea ecologiștilor care au solicitat municipalității să ia legătura cu proprietarii și să încerce preluarea acestor imobile aflate într-un stadiu avansat de degradare și includerea lor în drum proiect pentru obținerea unor finanțări europene.
Surpriză însă! Proprietarii celor două clădiri nu vor să le dea! Ruine, ruine, dar sunt al lor!
Angajații municipalității, după solicitarea făcută de ecologiști au încercat să discute cu proprietarii celor două imobile însă acestea le-au comunicat foarte clar că nu doresc transmiterea acestor imobile în administrarea municipiului Bistrița ba mai mult vor să le vândă.
În aceste condiții proiectul propus de ecologiștii nu are niciun suport... Poate că nu ar fi lipsit de interes ca ecologiștii, înainte de a mai venit cu astfel de idei să consulte mai bine legislația și înainte de a propune preluarea unor astfel de ruine să oblige autoritățile locale să-și facă treaba. Legislația adoptată de ani buni impunea proprietarilor de imobile situate în centrul istoric al orașului să și repare fațadele într-o perioadă de 5 ani. În zadar însă, legea se aplică numai secvențial...