Anul 2011 este Anul European al Voluntariatului si elevii Scolii Generale Dumitrita au inteles ca exista mai multe modalitati prin care ei pot interveni si produce o schimbare in mediul inconjurator. Astfel, sub sloganul anului: "Ofera-te voluntar! Schimba ceva!", ei au participat la Proiectul educational "Luna Padurii" ce se de
Toate activitatile au fost cuprinse intr-un proiect de parteneriat educational avizat de inspectorul scolar de specialitate, prof. Costea Ioan din cadul Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita Nasaud, protocolul de colaborare fiind semnat intre Scoala Generala Dumitrita, Ocolul Silvic Dealu Negru, reprezentat de d-ul ing. Pintea Ilie Danut, Primaria comunei Dumitrita si S.C. Garden Forest S.R.L Bistrita.
Punctul culminant al acestor manifestari ecologice l-a reprezentat actiunea din data de 2 aprilie 2011, cand elevii scolii insotiti de coordonatorii proiectului, director prof. Popovici Lucica si prof. Oprea Petrica, au desfasurat activitati de impadurire, dar si actiuni de ecologizare langa Padurea din Ses de la Orheiul Bistritei.
Alaturi de elevi ai Scolii Generale Dumitrita, voluntari au fost si elevi de la Scoala Generala Cetate Petris, precum si elevi de la Scoala de Arte si Meserii Budacu de Sus. In total, 116 elevi voluntari au dorit sa atraga atentia asupra efectului negativ al despaduririlor si al depozitarii deseurilor in natura.
In acest sens, initial a fost delimitat un anumit teritoriu, iar apoi s-a trecut la plantarea a peste 2000 puieti de stejar, fag si gorun. Inainte de a incepe operatiunea de plantare, d-ul ing. Pintea a explicat elevilor procedura si importanta cultivarii acestor arbori in locul unde cresc lalele pestrite intr-o padure rara, mlastinoasa, cunoscuta sub numele de "Padurea din Ses", arie protejata si inclusa printre Monumentele Naturii din judetul nostru.
La sfarsitul activitatii elevii au fost rasplatiti de catre partenerii scolii in eco-voluntariat, fiind primite chiar si diplome pentru daruirea si implicarea in acest proiect ecologic. Colaborarea cu Ocolul Silvic Dealu Negru va continua si pe viitor, astfel ca ne dorim ca la finalizarea fiecarui proiect sa putem afirma: ”Felicitari Voluntarule si la cat mai multi voluntari!”
Activitatea de voluntariat nu se incheie odata cu proiectul, intrucat voluntariatul eco incepe in scoala si se continua toata viata. Proiectul derulat in aceasta perioada este doar un exercitiu organizat cu speranta ca viata in tara noastra o sa se schimbe printr-un voluntariat activ si eficient.
Va dorim o Primavara Verde si va invitam sa veniti in marea familie a Voluntarilor activi!
Coordonatorii proiectului
Director- prof. Popovici Lucica
Prof. Oprea Petrica