După ce președintele Klaus Iohannis a semnat cu o întârziere de două săptămâni decretul de eliberare din funcție, astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a decretului, chestorul Marius Linul pleacă de la conducerea IPJ BN. Nu doar polițiștii bistrițenii îi regretă retragerea, ci și partenerii instituției din Germania. VEZI mesajul lor:
A condus cu mână fermă Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud din noiembrie 2014, uimind pe toată lumea cu decizia de a reveni la Bistrița din București, unde ocupa o funcție superioară – fiind la acea vreme șeful Direcției Generale de Informații, după ce înainte a fost subsecretar de stat la Departamentul de Informații și Protecție Internă din MAI. Revenirea chestorului Marius Linul la Bistrița a avut loc într-un moment în care inspectoratul se afla într-o gravă criză de imagine și credibilitate după ce DNA decapitase fosta conducere, șeful IPJ de atunci și alți șefi din instituție fiind acuzați de fapte grave de corupție. Numirea chestorului ca inspector șef al IPJ BN a liniștit apele și instituția a trecut din noiembrie 2014 printr-un amplu proces de reorganizare, iar imaginea șifonată a instituției s-a șters, polițiștii bistrițeni recăpătându-și onoarea, energia și credibilitatea. Destructurarea unei rețele care opera la nivel național prin metoda „Accidentul” sau a alteia care făcea trafic de imigranți sunt doar câteva din cazurile celebre și de amploare la care au lucrat polițiștii bistrițeni sub conducerea chestorului Linul.
În mai 2016, Marius Linul a uimit din nou anunțându-și retragerea, declarând atunci pentru Bistrițeanul.ro că „după 37 de ani în care am îmbrăcat uniforma militară, începând cu data de 10 iunie voi trece în rezervă. Profesional mi-am îndeplinit toate proiectele, mă simt împlinit".
Retragerea nu a venit însă după cum își plănuia chestorul, președintele Klaus Iohannis întârziind cu două săptămâni semnarea decretului de retragere din Ministerul Afacerilor Interne, documentul purtând data 23 iunie 2016. Astăzi, după publicarea în Monitorul Oficial, retragerea din funcția de inspector șef intră în vigoare și urmează să aflăm cine îi va lua locul în fruntea instituției.
Retragerea chestorului din funcție este privită cu regret și de partenerii germani cu care IPJ BN a început o colaborare încă din 2002 pe linia IPA (Asociația Internațională a Polițiștilor). Manfred Dachner, fostul șef al Poliției din Neubrandenburg și, după pensionare, președintele Comisiei pentru Petiții din Parlamentul landului Mecklenburg - Vorpommern și, totodată, ambasadorul relațiilor de colaborare între cele două poliții, i-a trimis chestorului Linul o scrisoare în care remarcă performanțele avute în fruntea inspectoratului și își exprimă regretul că nu a rămas să ducă mai sus proiectul început.
„Cu părere de rău am aflat de intenția dumneavoastră de a vă pensiona. Timpul scurt în care ați fost șeful Inspectoratului Bistrița-Năsăud nu ne-a permis din mai multe motive o reîncepere și întărire a legăturilor de prietenie și colaborare. Din păcate, nu ați avut nici posibilitatea de a ne vizita la jubileul IPA din Waren.
Cu toate că noi nu ne cunoaștem bine, știu că ați condus Inspectoratul de Poliție cu mândrie și respect și ați format o echipă nouă cu care ați sperat să duceți mai departe și să ridicați standardele instituției. După părerea mea, timpul a fost prea scurt pentru a ridica instituția la un nivel mult mai mare. Și dumneavostră știți că vorbesc din experiența personală.
În orice caz, știu că eforturile dumneavoastră au dat roade și veți părăsi Inspectoratul de Poliție cu fruntea sus, plin de mândrie uitându-vă înapoi la realizările dumneavoastră formidabile.
Veți începe o «nouă viață» și vă asigur că nici dupa un an de zile, vor rămâne doar amintirile unei vieți lungi profesionale și vă veți gândi adeseori cu nostalgie la anii trecuți” – scrie Manfed Dachner, care este și cetățean de onoare al Bistriței.
Din 1993 și până în 2005, Marius Linul a avut la Bistrița funcţii de execuţie cu atribuţii în domeniul informaţiilor şi investigării fraudelor în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, respectiv Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Între 2005 și 2012, Linul a condus Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Bistriţa-Năsăud (fosta „Doi și un sfert"), iar din mai până în noiembrie 2012 a ocupat funcția de director general adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Ulterior, până în februarie 2013, a fost Șef Sector în cadrul DGIPI, iar între februarie 2013 și ianuarie 2014 subsecretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Între ianuarie 2014 și noiembrie 2014 a fost director general al Direcției Generale de Informații, funcție la care renunță pentru a fi inspector șef al IPJ BN, instituție pe care a condus-o din noiembrie 2014 și până în iunie 2016.
Până la numirea noului inspector șef al IPJ BN comanda insitituției va fi asigurată de comisarul șef Claudiu Jurcan, adjunct al fostului inspector șef.