Atmosfera şi obiceiurile nunţii tradiţionale vor fi rememorate în acest weekend pe Valea Bârgăului. „Alaiul nunţilor” îmbracă satele de pe Valea Bârgăului în straie de sărbătoare şi adună tineri şi bătrâni pentru a se bucura de un frumos spectacol în care vor fi puse în scenă obiceiuri străvechi de nuntă.
Festivalul „Alaiul nunţilor de pe Valea Bârgăului” a fost iniţiat în februarie 1969 şi se desfăşura pe uliţele satelor unde zeci de oameni îmbrăcaţi în straie tradiţionale româneşti puneau în scenă obiceiuri de nuntă vechi. Festivalul s-a ţinut în fiecare an şi a adunat sute de oameni care au muncit pentru a-l pune la cale, însă în anul 2009 a fost întrerupt.
După o pauză de şapte ani, festivalul revine pe Valea Bârgăului care va îmbrăca straie de sărbătoare duminică. Evenimentul va începe la ora 12.30, după încheierea slujbei de la Biserică.
La Festival vor participa comunele Bistriţa Bîrgăului, Tiha Bîrgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului şi Livezile. Toate primăriile vor participa la o paradă, iar după aceea se vor aduna în curtea Căminului Cultural.
Cu caleşti şi druşti, cu căruţe şi cai împodobiţi, dar şi săteni în costume populare, la „Alaiul nunţilor de pe Valea Bârgăului” vor fi puse în scenă obiceiuri vechi de nuntă cum ar fi: „Tocmeala", „Chemarea la nuntă", „Strigăturile în prag", „Datul colacului", „Strigătura la găină" sau „Jocul miresei în bani".
Fiecare primărie participantă la eveniment va avea câte un moment pe care îl va pune în scenă, moment în cadrul căruia va fi prezentat unul dintre obiceiurile străvechi de nuntă.