Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  34 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



După 20 de ani! Astăzi se împlinesc exact două decenii de când Gloria a câștigat Cupa României!

30/04/2014 12:52:44 SPORTUL BISTRITEAN  
Bistrițenii iubitori de fotbal își amintesc cu siguranță că astăzi, 30 aprilie, se împlinesc 20 de ani de la cea mai mare performanță a Gloriei, câștigarea Cupei României, ediția 1993-94.

 1994 a fost un de excepție atât pentru fotbalul românesc, cât și pentru cel bistrițean. Echipa națională a României era printre cele mai bune din lume și a reușit să ajungă până în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din SUA, ținând milioane de suporteri în fața televizoarelor până noaptea târziu pentru a urmări meciuri memorabile în compania Columbiei sau Argentinei. Gloria Bistrița, promovată pe prima scenă în 1990, era o echipă pe val în Liga 1 (care pe atunci încă se numea Divizia A) și reușea să producă o surpriză plăcută: câștigarea Cupei României.

Pe 30 aprilie 1994, Gloria Bistrița a învins cu 1-0, pe stadionul Regie din București, mult mai titrata formație Universitatea Craiova și a reușit o performanță remarcabilă, să câștige Cupa României. Din lotul echipei noastre făceau parte fotbaliști de care suporterii bistrițeni își aduc aminte cu plăcere, precum: Florin Tene, Dorel Zegrean, Ion Balaur sau Daniel Iftodi (transferat chiar în acel sezon la Steaua).

Drumul spre finală

Trebuie menționat că în ediția la capătul căreia s-a impus, Gloria nu a jucat nici un meci acasă, absolut toate partidele disputându-le pe arenele adversarelor sau pe teren neutru.

În primul tur bistrițenii au trecut de o altă Glorie, cea din Reșița, cu 3-1, tranșând meciul din Banat chiar din prima repriză, la capătul căreia conduceau cu 3-0. ”Vampirii” au jucat apoi două meciuri la Brașov, oraș care le-a purtat noroc. Gloria s-a impus sub Tâmpa cu 5-0 în fața formației Petrolul Berca, în optimi și cu 3-0 în fața celor de la Poiana Câmpina, în sferturi.

Sorții le-au rezervat bistrițenilor un adversar de tradiție în semifinale: Universitatea Cluj. ”Șepcile roșii” sărbătoreau 75 de ani de la înfințare și doreau să marcheze această aniversare printr-o finală de Cupă. Meciul dintre cele două echipe ardelene s-a jucat la Târgu Mureș și a avut o desfășurare dramatică. Clujenii au deschis scorul prin Radu Sabo în minutul 75, iar bistrițenii au egalat câteva minute mai târziu prin Cristea, care a înscris cu capul în urma unei centrări din lovitură liberă. Partida a intrat în prelungiri, iar ”alb-albaștrii” au fost mai proaspeți și au trecut în avantaj prin reușita lui Ilea.

Defensiva clujeană a mai cedat de două ori, iar scorul final a fost 4-1 în favoarea Gloriei. La finalul meciului, jucătorii și oficialii clujeni au acuzat arbitrajul, susținând că dupa deschiderea scorului bistrițenii au primit multe lovituri libere nejustificate în preajma careului, reușind astfel să egaleze rapid și să trimită meciul în prelungiri.

7000 de spectatori la finala din Regie

Finala Cupei României, ediția 1993-94, s-a disputat în 30 aprilie, pe stadionul Regie din București. S-a jucat atât de devreme deoarece întreg fotbalul românesc aștepta cu sufletul la gură Campionatul Mondial din SUA, la care echipa noastră națională era calificată. Astfel, nu doar Cupa, dar și Divizia A s-a încheiat în luna aprilie, pentru ca jucătorii selecționați de Anghel Iordănescu să fie odihiniți și să poată pregăti în liniște participarea mult așteptată la turneul final american.

Adversara Gloriei din ultimul act era nimeni alta decât Universitatea Craiova, echipă în fața căreia bistrițenii aveau de luat o revanșă, după ce fuseseră eliminați de olteni în semifinalele ediției precedente.

”Leii” din Bănie erau cotați favoriți atât prin prisma tradiției, la care erau net superiori, cât și datorită lotului de jucători din care făceau parte nume grele precum Gică Craioveanu, Ovidiu Stângă, Cornel Papură, Ionel Gane sau Augustin Călin.

În fața a peste 7.000 de spectatori, Gloria și Universitatea Craiova nu au jucat un fotbal deosebit de spectaculos, singura reușită a meciului fiind golul lui Ilea din minutul 26. Oltenii au început în forță, dornici să confirme cât mai repede statutul de favoriți și au ratat în primele minute două ocazii, prin Craioveanu și Gane. Bistrițenii au tras un semnal de alarmă prin șutul lui Sevastița, iar apoi au reușit să deschidă scorul prin Ilea, care a fructificat, printr-un șut puternic, o centrare a lui Zegrean de pe partea dreaptă de atac.

În ciuda eforturilor ofensive din prima repriză și din prima parte a celui de al doilea mitan, oltenii nu au reușit să egaleze și să păstreze cupa României, care a ajuns din Bănie chiar la Bistrița.

Transilvania, răsplătită din nou după 20 de ani

În 1994, Gloria a adus după 20 de ani Cupa României din nou în Transilvania. Până la succesul ”vampirilor”, ultima reprezentantă a regiunii noastre care a reușit să ridice trofeul a fost Jiul Petroșani, care a învins cu 4-2 pe Politehnica Timișoara, în finala Cupei din 1974.

Succesul din Cupa României a fost răsplătit cu o participare în Cupa Cupelor. Deși a întâlnit un adversar redutabil, Real Zaragoza, care în cele din urmă avea câștige prețiosul trofeu european, Gloria nu s-a făcut de rușine. Bistrițenii au câștigat meciul de acasă cu 2-1, însă au pierdut returul desfășurat la Valencia, cu 0-4. 

București, stadion Regie, ora 17.00, spectatori: 7000

Arbitri: A. Porumboiu, I. Coț, N. Grigorescu

Gloria: Tene, Zegrean, Cristea, Dumitriu (78 C Alexandru), Săsărman, Mironaș, Balaur (75 Halostă), Răduță, Sevastița, Stancu, Ilea. Antrenor C. Cârstea. Director tehnic: Remus Vlad

U. Craiova: Arcanu, Mogoșanu, Sburlea, Biță, Vasc, Papură, Remus Ganea (78 R. Zamfir), I. Gane, Craioveanu, Stângă, Cristescu (35 Călin). Antrenor: Marian Bondrea

Pentru mai multe informaţii din sport citeşte Sportulbistriţean.ro

3411 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro