Prima comună care iese din ADI-Apă Canal, lasă portița deschisă însă și pentru alte comune care nu beneficiază nici ele de investiții, în schimb plătesc de 10 ani de zile, sute de milioane celor de la ADI.
Primarul Vasile Silași și a fost primul curajos din Bistrița-Năsăud care a decis să pună punct colaborării de un deceniu cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - Apă Canal, asociație din care face parte, alături de alte 58 de unități administrativ-teritoriale, de 10 ani.
În cei 10 ani în care primăriile au cotizat an de an sume importante pentru susținerea asociației, există comunități care nu au beneficiat de nicio investiție și nici viitorul nu este prea roz pentru unele dintre ele.
Este și cazul comunei Chiochiș, conducerea comunei hotărând toamna anului trecut să pună punct colaborării și să iasă din ADI după ce cotizația s-a triplat și a ajuns de la 3000 de lei la 9000 de lei anual. Despre acest subiect Bistrițeanul.ro a mai scris AICI.
Primarul Vasile Silași s-a declarat revoltat de noile valori ale cotizației și a propus ieșirea din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară mai ales că, comuna sa, care are 10 sate aparținătoare, nu a beneficiat de nici măcar un metru de conductă de apă în acești 10 ani. Decizia de a ieși din ADI a fost luată în luna noiembrie a anului trecut și mâine președintele CJ va fi mandatat de consilierii județeni să semneze pentru ieșirea comunei Chiochiș din ADI.
Din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal fac parte 59 de unități administrativ teritoriale - 58 de comune și orașe la care se adaugă și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Celelalte patru comune care nu se regăsesc în ADI respectiv Romuli, Monor, Silivașu de Câmpie și Urmeniș se descurcă cu apa cum pot, pe cont propriu.
În cazul comunei Romuli lucrurile par să fie extrem de benefice întrucât comuna a înființat un serviciu propriu de alimentare cu apă care funcționează de patru ani.
Cât privește comunele din zona de câmpie a județului, acestea sunt arondate la Regia de Apă județului Mureș și nu fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal.
Conform ultimei decizii luate de cei de la ADI, cotizațiile pentru perioada 2015-2020 au crescut semnificativ în cazul comunelor care s-ar afla pe listele de investiții. Totuși există și patru comune respectiv - Galații Bistriței, Nușeni, Șieuț și Măgura Ilvei pentru care cotizația a rămas la 3.000 de lei deoarece aceștia nu vor beneficia nici în viitor de investiții prin Programul Operațional de Infrastructură Mare stabilit pentru perioada 2014-2020.
Cele patru comune vor plăti în continuare cotizații, însă nu vor beneficia cel puțin până în 2020 de nici un fel de investiție. Rămâne de văzut dacă și alte comune vor urma exemplul celor de la Chiochiș și vor renunța să mai vireze bani în conturile ADI.
Momentan, 50 de comune plătesc anual 9.000 de lei ca și cotizație, lor li se adaugă și Consiliul Județean care plătește 45.000 de lei anual, la fel ca și Primăria Bistrița, iar orașele Beclean și Năsăud virează an de an în contul celor de la ADI Apă Canal câte 20.000 RON. O sumă de 10.000 de lei plătește și orașul Sîngeorz-Băi.
În total, în conturile ADI Apă-Canal intră an de an peste 600.000 de lei din cotizațiile plătite de primării și Consiliul Județean.