Toate oficialităţile oraşului au fost prezente azi în Aula Magna Universităţii Babeş-Bolyai, extensia Bistriţa, pentru a saluta cel de-a 15-lea început de an universitar pentru studenţii bistriţeni. „Ceea ce îmi doresc pentru Bistriţa este o universitate bistriţeană. Voi aţi putea fi profesori aici” le-a spus primarul Ovidiu Creţu studenţilor.
Emoţii astăzi pentru de azi, cu o ceremonie la care au participat subprefectul Ovidiu Frenţ, primarul Ovidiu Creţu, preşedintele CJ Emil Radu zeci de absolvenţi de liceu care au preferat să-şi scutească părinţii de cheltuieli în alte centre universitare şi să se înscrie la Extensia Bistriţa a prestigioasei universităţi clujene „Babeş-Bolyai”. Pe acordurile emoţionante ale imnului de stat şi ale imnului „Gaudeamus Igitur” cursurile universităţii au început oficial Moldovan, profesorii universitari ai extensiei şi directorul instituţiei, conf. univ. dr. Mircea Mureşianu care l-a rugat pe părintele protopop Alexandru Vidican să rostească o scurtă rugăciune pentru ca Dumnezeu să gireze şi să binecuvânteze şi acest început de an universitar.
Părinele protopop a rostit o scurtă rugăciune pentru tinerii studenţi: „Să sporească cu înţelepciunea şi cu vârsta spre slava lui Dumnezeu, pentru ca prin înţelepciune, viaţă bună şi dreaptă credinţă să fie bucurie şi mângâiere dascălilor, părinţilor, întărire bisericii şi ţării noastre ... Deschide, Doamne, sufletul şi inima, gura şi mintea acestor tineri studenţi ca să priceapă, să înveţe şi să facă voia Ta. Fereşte-i pe dânşii şi pe părinţii şi dascălii lor de tot nevcazul şi supărarea, dăruindu-le sănătate şi pace, împlinire de gând şi de rugăciune. Depărtează de la tinerii aceştia toate uşurătăţile tinereţii, ca să priceapă şi să înveţe toate învăţăturile cele bune, spre folosul lor, spre mulţumirea părinţilor, a dascălilor, spre întărirea bisericii şi a ţării noastre...” a mai spus părintele Alexandru Vidican.
Dacă primarul Ovidiu Creţu le-a recomandat, între altele, să nu rateze concertele de la Sinagogă sau din Teatrul de vară, deschiderea viitoarei Case de Cultură, Muzeul Judeţean sau Biblioteca Judeţeană, să nu rateze Munţii Rodnei sau Tăşuleasa (pentru că toate acestea vor împlini educaţia lor culturală), subprefectul Ovidiu Frenţ a subliniat că studenţii din Bistriţa au o mare şansă să facă acasă studiile pe care alţii le fac la sute de kilometri depărtare.
Preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan a recunoscut că este nevoie de mediul academic în oraş ca de aer şi că studenţii care învaţă aici sunt mult mai avantajaţi în comparaţie cu cei care învaţă la Cluj-Napoca – pentru că cei de aici vor avea şi unde să muncească, presupunând că aleg să se stabilească în judeţ după absolvirea studiilor. “Există un mare deficit de locuri de muncă aici, sunt aproape 2500 – 3000 de locuri de muncă vacante în permanenţă în Bistriţa-Năsăud... Administraţia se schimbă în bine şi devine o zonă extreme de important, neglijată multă vreme…” a mai spus Radu Moldovan.