Un eveniment istoric are loc la sfârşitul acestei săptămâni, la Năsăud, unde mii de oameni au de gând să pună în valoare tradiţia portului popular românesc, unic în lume, păstrat încă şi purtat cu mândrie în Ţara Năsăudului! Nu puteţi lipsi tocmai voi! „Sunt reguli impuse de Guinnness World Records, stricte, dar destul de simple pentru noi!”
„Intraţi alături de noi în Cartea Recordurilor cu ocazia Zilei Costumului Popular, în data de 14 mai 2017, la Năsăud, unde ne propunem să adunăm cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc, în același timp. Suntem convinși că doar dacă vă avem alături, demersul nostru va avea succesul scontat!”, scriu cei de la Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud”, preconizând participarea a peste 10.000 de persoane, duminică, 14 mai, la Maialul elevilor năsăudeni.
Manifestarea culturală are deja o tradiție de peste 145 de ani, iar oaspeţii speciali nu vor lipsi de la marea întâlnire aducând, cu certitudine, plus valoare acestui important eveniment.
Organizatorii şi-au propus să doboare două recorduri: unul care se referă la cea mai mare mulțime de oameni îmbrăcați în costum tradițional şi unul care se referă la cel mai mare dans românesc care s-a încins vreodată pe aceste meleaguri...!
„Sunt reguli impuse de Guinnness World Records, stricte, dar destul de simple pentru noi...”, avertizează organizatorii care atrag atenţia tuturor celor care vor să vină duminică la Năsăud că ei trebuie să fie îmbracați în costum popular complet.
Ținuta este obligatorie, nu sunt acceptate piese de costum stilizate sau moderne.
Cerințe minime:
-
Pălărie sau căciulă sau capul descoperit, cămașă cusută cu motive tradiționale, brâu, pantaloni albi/ negri – pentru costumul bărbătesc.
-
Cămașă cusută cu motive tradiționale, brâu, poale, pânzături/fote/zadii, pantofi (dar nu de lac) /ghete/ cizme/ opinci – pentru costumul femeiesc.
-
Trăistuța ca accesoriu pentru articole de uz personal (telefoane, portmonee, alte obiecte mici etc.)
-
Nu își au locul, la acest eveniment, pungile de plastic sau alt fel de genți.
-
Programul trebuie respectat cu strictețe! Orice participant, odată intrat în alai sau în roată, nu va putea părăsi evenimentul decât în caz de forță majoră.
-
Începând cu ora 12:30, ora intrării în arenă, începe şi numărătoarea participanților, iar din acest moment, niciun participant nu va putea părăsi locul din rând sau incinta stadionului până, cel mai devreme, la ora 15:00.
-
Însoțitorii minorilor participanți, reprezentanții massmedia și meșteșugarii prezenți la Târgul „Produs în Bistrița-Năsăud” vor respecta regulile de mai sus şi vor purta costum popular.
„Întrebări, confirmări sau dileme pot fi adresate Elenei Bărbos, director executiv al Asociaţiei «Produs în Bistriţa-Năsăud», la telefon: 0727.33. 55.41 sau e-mail: cjbn@cjbn.ro. Confirmările sunt cam obligatorii pentru că tot la 50 de paticipanți este nevoie de un însoțitor instruit («steward», în limbajul Guinness World Records). Mulțumim pentru înțelegere!”, mai scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Iată care este PROGRAMUL evenimentului:
11:00 – 12:00 *Constituirea coloanei de participanți în fața Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud.
12:00 – 12:30 *Parada costumului popular pe traseul: Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud – Stadionul orașului Năsăud.
12:30 – 13:00 *Aranjarea participanților pe Stadion.
13:00 – 13:15 *Cuvânt de deschidere oficialități și reprezentant Cartea Recordurilor.
13:15 – 14:00 * Roata de la Runcu Salvei * Jocuri populare din diferite zone etnofolclorice ale României * Joc în perechi de pe valea Someșului - Coordonator: Marin Barbu.
14:00 – 15:00 * Decernare diplome pentru elevii școlilor năsăudene, premiați la olimpiade și concursuri școlare – Etapa națională * Spectacolul elevilor năsăudeni.
15:00 – 18:00 * Prezentare „Produs în Bistrița-Năsăud” * Ateliere dansuri tradiționale din diferite zone folclorice ale României* - Coordonator: Marin Barbu.
11:00 – 18:00 * Expoziție cu vânzare de produse tradiționale *Produs în Bistrița-Năsăud*
Participarea este deschisă tuturor celor care simt românește și, în același timp, sunt dispuși să respecte regulile care condiționează intrarea în Cartea Recordurilor.
Organizatori: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria orașului Năsăud
Parteneri: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Turismului, C.N.I.P.T. Năsăud, Casa de Cultură Năsăud, Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, A.D.I. Turism, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud şi Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.