Astăzi credincioşii catolici şi protestanţi din întraga lume – adică peste un miliard – sărbătoresc Paştele, cu 5 săptămâni înaintea credincioşilor ortodocşi. Doi ani la rând (în 2010 şi 2011), Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii.
Credinciosii romano-catolici, protestanţi, reformaţi, luterani, calvinişti şi anglicani din întreaga ţară serbează în această duminică Paştele, cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor, acesta fiind cel mai mare interval între sărbătoarea Învierii Domnului la cele două Biserici creştine.
Spre deosebire de ortodocşi, postul pe care catolicii îl respectă înainte de Paşte presupune – din punct de vedere culinar – doar abţinerea de la consumul preparatelor din carne. La sfârşitul slujbelor religioase din Săptămâna Mare participanţii sunt împărtăşiţi cu ostie (pâine nedospită) şi pornesc în aşa numita „procesiune”: credincioşii, alături de preoţi, înconjură biserica iar duminică dimineaţa, înainte de micul dejun, toţi membrii familiei se spală pe faţă cu apa în care a fost pus un ou roşu şi un ban – simbolurile sănătăţii şi ale belşugului.
Cea mai cunoscută tradiţie catolică de Paşte de la noi din ţară este stropitul, un obicei care provine din Germania. La început, se practica stropitul cu apă, însă în prezent este folosit şi parfumul. Stropitul cu apă simboliza purificarea. Întrucât apa provine din fântâni, a apărut şi împodobitul cu ouă a fântânilor din satele populate de catolici, scrie rtv.net.
În faţa a mii de credincioşi, Suveranul Pontif Francisc va celebra Mesa de Înviere, în piaţa Sf. Petru de la Vatican. De la balconul bazilicii, Suveranul Pontif va rosti, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paste şi binecuvântarea „Urbi et orbi", scrie Europa liberă.org.
Lumânarea pascală este pusă lângă amvon sau lângă altar, unde rămâne acolo tot timpul pascal şi este aprinsă la celebrările liturghice importante de până la duminica Rusaliilor.
După ce au participat la comemorarea intrării solemne a lui Isus în Ierusalim, săptămâna trecută, în Duminica Floriilor, credincioşii romano-catolici, protestanţi, reformaţi luterani, calvinişti şi anglicani din România comemorează Patima şi Moartea Domnului, în timpul Săptămânii Sfinte, şi se pregătesc să-l întâmpine pe Cristos Cel Înviat.
Acesta este primul Paşte pentru Papa Francisc şi primul Paşte cu un papă din America Latină în fruntea Bisericii Catolice.
Foto: Antena3.ro