Facem campanii, dar nu avem nicio statistica despre cati fumatori, diabetici, consumatori de alcool si droguri avem in judet! Dupa acest principiu se ghideaza reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud care fac campanii de prevenire pe banda rulanta.
Pe raza judetului sunt tot mai multi tineri care consuma substante etnobotanice sau alte substante interzise de lege. La fel si numarul tinerilor care consuma alcool a crescut enorm comparativ cu anii trecuti. Acest lucru este confirmat de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud.
Toate bune si frumoase pana cand reprezentantilor DSP li s-a cerut o statistica cu cati consumatori de droguri si de alcool sunt pe raza judetului.
“Numarul bistritenilor care consuma bauturi alcoolice a crescut comparativ cu anii trecuti. Cei mai multi dintre acestia sunt tineri. Mai ales cum a venit vacanta terasele sunt pline de tineri. Insa, nu avem o statistica pe raza judetului cu cati consumatori de bauturi alcoolice avem”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa sociologul Mirela Parcker.
Bistritenii s-au obisnuit deja cu faptul ca o statistica privind numarul consumatorilor de substante etnobotanice nu exista. Insa, de aceasta data reprezenantii DSP au promis ca vor fi intocmite niste chestionare care incepand din toamna vor fi distribuite in unitatile de invatamant din judet.
“Nu avem date cu cati consumatori de substante etnobotanice sau alte substante ilegale avem pe raza judetului. Dar incepand din toamna vom intocmi niste chestionare pe care le vom distribui in unitatile scolare si vom incerca macar in randul elevilor sa aflam cati consumatori avem. La fel chestionarele vor contine si intrebari despre faptul daca elevii fumeaza sau consuma bauturi alcoolice”, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte asistentul social din cadrul CPECA Corina Damian.
Cu toate acestea incepand de zilele viitoare vor fi organizate o serie de manifestari pentru a preveni consumul de droguri si de alcool. Vor fi distribuite materiale informative prin care tinerii vor fi instiintati despre ce inseamna sa fi consumator de droguri sau de alcool si sa se fereasca de aceste vicii.
Acestea nu sunt singurele cazuri in care se organizeaza campanii de prevenirem, fara a se sti insa exact cui se adreseaza si daca intr-adevar este nevoie de ele sau nu. La Bistrita nu exista statistici nici cu privire la situatia diabeticilor, a cardiacilor sau a fumatorilor.