Cele mai vestite vinuri din Bistrița-Năsăud au adunat sute de oameni la standul județului nostru la Târgul de Turism al României, târg care s-a încheiat duminică, la București. Drumul vinului în Bistrița-Năsăud este acum pregătit să primească turiști din toată lumea.
Unul dintre cele mai colorate și animate standuri de la Târgul de Turism al României a fost cel al județului Bistrița-Năsăud. Povestea vinului de Bistrița-Năsăud a fost una dintre cele mai căutate de oamenii prezenți la târg, iar drumul vinului este de acum pregătit pentru turiștii care vor să afle istoria impresionantă a producătorilor care nu au renunțat la pasiunea lor, adusă în județ de sași în urmă cu sute de ani.
La cele patru crame din Bistrița-Năsăud turiștii pot poposi pentru a degusta vinuri de cea mai bună calitate, dar și produse tradiționale pregătite cu suflet de producătorii locali. Povestea faimosului vin de Bistrița-Năsăud merge mai departe. Sașii au adus primele vițe de vie în urmă cu sute de ani, iar dealurile însorite au fost prielnice pentru producția vestitului vin. După revoluție, majoritatea viilor din Bistrița-Năsăud au fost distruse, însă ambiția unor oameni a făcut posibilă reînvierea acestora.
Cea mai tânără cramă din Bistrița-Năsăud, crama Valea Ascunsă de la Teaca, promite să reînvie tradiția vinului bun. Sașii au plantat primele vițe de vie de la Teaca, iar după zeci de ani, tânărul Silviu Muntean a plantat în Valea Ascunsă peste 20 de hectare din soiurile Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Merlot Chardonnay și Muscat Ottonel. Vinurile sunt produse cu ajutorul celor mai noi tehnologii, iar gustul lor este de-a dreptul memorabil. Crama Valea Ascunsă poate primi grupuri de vizitatori (minim zece persoane) oricând, pentru degustare, în vie - dacă timpul permite sau în cramă. Pachetul oferit turiștilor poate include, la cerere, bucate tradițioanle.
Informații suplimentare și rezervări: 0745 655 385
Crama Vie-Vin Lechința este dovada că oamenii care iubesc ceea ce fac reușesc să mute munți și să treacă peste orice dificultăți. Adrian Botiș a moștenit pasiunea pentru vin de la bunicul său, iar azi, cu un brand puternic în spate, Pârâul Uscat, a readus pe piață vinuri alese: celebrul Neuburger, dintr-un soi de struguri pe care doar sașii îl aveau, Sauvignon Blanc, Feteasca Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel sau Pinot Noir. La cerere se pot organiza degustări în vie sau în cramă cu bucate tradiționale specifice zonei. La numărul de telefon 0745 303 256 puteți afla și alte detalii.
O altă cramă renumită este crama Harșian, iar odată ajunși pe drumul vinului în Bistrița-Năsăud, turiștii trebuie să guste vinurile rafinate produse de inginerul Harșian. Acesta a reușit să salveze și să reînvie tradiția vinului de Dumitra, primele vițe de vie fiind aduse de sași în 1100. În 2017 s-a înregistrat o producție record, 40 de mii de litri de vin din cele mai renumite și apreciate soiuri: Sauvignon Blanc, Fetească Regală. Fetească Albă, Muscat Ottonel, Traminer, Neuburger, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră și mult așteptatul Pinot Gris. Crama Harșian, o cramă de familie, primește turiști pentru care se pot pregăti și degustări de produse tradiționale chiar din Ferma Harșian. Programarea vizitelor și alte detalii, la numerele de telefon 0744 598 689 sau 0768 531 737
Crama Jelna spune fascinanta poveste a vinului folosit în urmă cu secole ca monedă de schimb. Anii de muncă ai fraților Moldovan s-au materializat în vinurile care poartă acum numele Jura și Ruja: Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc și un excelent cupaj de Fetească Regală cu Sauvignon Blanc. Și la crama Jelna, turiștii care iubesc vinul sunt așteptați la o degustare memorabilă, în care vinurile se prezintă, la cerere, alături de bucate tradiționale. Programarea vizitelor de degustare o puteți face la numărul de telefon 0744 913 373 sau 0740 986 056
Drumul vinului în Bistrița-Năsăud este o poveste frumoasă a ambiției și a pasiunii unor oameni care nu au renunțat la visurile lor. Turiștii au de acum șansa de a parcurge acest drum și de a deveni personajele acestui basm. La toate cele patru crame, pot poposi pentru a degusta vinuri de cea mai bună calitate, dar și produse tradițioane din Bistrița-Năsăud, preparate cu suflet de producătorii locali. Cramele găzduiesc grupuri de turiști care vor să afle chiar de la oamenii locului poveștile fascinante. La finalul călătoriei, pot cumpăra vinuri la preț de cramă.