10 elevi de la Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi” din Sîngeorz-Băi, talentaţi la desen şi foarte îndemânatici, au finalizat în aceste zile proiectul desfăşurat la nivel naţional sub forma concursului de creaţie cu titlul „Oraşul de lapte”. Coordonaţi de profesorul Ionel Oarcăs, copiii au marcat astfel Ziua Mondială a Laptelui în Şcoli.
Anul şcolar 2012-2013 a debutat şi pentru elevii Şcolii Gimnaziale "Artemiu Publiu Alexi" din Sîngeorz-Băi cu diverse proiecte educaţionale, care se derulează pe o anumită perioadă de timp, la nivel naţional, regional, judeţean sau local: "Sănătatea Pământului, sănătatea noastră" ( înv. Cătălina Şorecău), "Diversitate, prietenie, armonie" (prof. Cătălina Mureşan) sau "Schimbându-ne atitudinea, ne schimbăm viitorul" (prof. Marin Varvari).
Zilele acestea, 10 elevi din clasele a III-a, talentaţi la desen şi deosebit de îndemânatici , coordonaţi de prof. înv. primar Ionel Oarcăs, au finalizat deja unul dintre aceste proiecte, care s-a desfăşurat la nivel naţional sub forma unui concurs de creaţie cu titlul "Oraşul de lapte", lansat de Tetra Pak în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), marcând astfel sărbătorirea Zilei Mondiale a Laptelui în Şcoli.
Concursul stimulează spiritul de echipă şi creativitatea elevilor, oferindu-le posibilitatea de a câştiga premii individuale, dar şi premii utile pentru clasă şi cadrul didactic coordonator.
Timp de o lună de zile cei "zece meşteri mari" (Adina Jarda, Emanuel Ruşti, Robert Stan, Dănuţa Gabor, Ionuţ Pop, Oana Clipotă, Debora Iluţa, Leon Rus, Emanuela Radu şi Raluca Mogin), "înarmaţi " cu foarfece, pensule, ciocan, cuie pentru găurit, cuţite, lipici şi acuarele , sub atenta supraveghere a "arhitectului" au spălat, au decupat şi au vopsit ambalajele de carton, reciclabile, ce provin de la cutiile de lapte şcolar consumat în clasă, după care au asamblat mai multe elemente (şcoala, ferma de animale, fabrica de lapte, moara, blocurile, magazinele şi şoselele), formând o machetă cu titlul "Drumul lăpticului", înscriindu-se astfel în marea competiţie naţională.
Folosirea ambalajului în obţinerea tuturor elementelor din machetă, dezvoltarea capacităţii de cunoaştere a formei de organizare şi funcţionare a unei comunităţi, înţelegerea de către elevi a modului de amplasare a clădirilor şi utilitatea acestora, mobilizarea imaginaţiei şi a creativităţii în realizarea fizică a oraşului din cutii, cunoaşterea "drumului laptelui" de la obţinere până la consum, dar şi dezvoltarea interesului şi spiritului competiţional sunt câteva dintre obiectivele urmărite în realizarea acestui proiect, descris şi în versuri de către coordonator: "Cu tărâţe de la moară şi păşune de pe deal/ Vacile dau lapte dulce căci Ion e gospodar./ De la ferma de pe deal, laptele-n cisterne pline/ Ion la fabrică îl duce, unde-i prelucrat mai bine!/ Pentru şcoli şi magazine, aseptic e ambalat./ Poftă bună, la mâncat!"
Directorii şcolii, prof. Adrian Bosancu şi prof. Raveca Gaveniuc, dar şi prof. Cătălina Mureşan (consilier educativ), i-au felicitat pe toţi cei implicaţi în realizarea proiectului şi au evidenţiat necesitatea protejării plantelor şi animalelor pentru propria existenţă, promovarea unei alimentaţii corecte şi echilibrate în rândul copiilor, dar şi dezvoltarea unei atitudini ecologice faţă de propriul oraş, care poate deveni mai frumos, mai curat şi mai ospitalier.
Pentru a câştiga acest concurs toţi elevii şcolii, cadrele didactice, dar şi părinţii au fost invitaţi să acceseze site-ul www.laptescolar.ro şi să voteze proiectul "Drumul lăpticului", în perioada 1 noiembrie (orele 16.00) – 15 noiembrie (orele 15.59) 2012. Mai multe voturi, mai multe şanse de câştig!
Învăţătoare Anuţa Pop
Şcoala Gimnazială "Artemiu Publiu Alexi"
Sîngeorz-Băi