Diaspora românească din Spania face obiectul celui mai complex demers de cercetare științifică realizat vreodată la nivelul Uniunii Europene. Acesta se concentrează pe drumurile bistrițenilor spre Roquetas de Mar și al dâmbovițenilor spre Castello de la Plana.
Cel mai complex demers de cercetare științifică realizat vreodată la nivelul Uniunii Europene a debutat săptămâna aceasta, la Castello de la Plana, Spania. Acesta vine să analizeze comunitatea de români concentrată în două enclave demografice, locuri unde românii reprezintă mai mult de 10% din totalul populației: Castello de la Plana și Roquetas de Mar.
Potrivit news.ro, în urma unui studiu etnografic anterior s-a constatat că românii din cele două localități provin preponderent din județele Dâmbovița și Bistrița-Năsăud. Astfel, studiul va porni de la rutele de migrație dintre Castello de la Plana- Dâmbovița și Roquetas de Mar – Bistrița-Năsăud.
La acest studiu iau parte cercetători din universități din Spania, România, Germania, Elveția și Statele Unite ale Americii. Colectarea datelor din Roquetas de Mar și Bistrița-Năsăud se va desfășura simultan, în vara anului viitor.
„Acest proiect își propune să analizeze conexiunile românilor plecați în Spania cu cei rămași acasă, dar și cu alți români, care trăiesc în alte state ale lumii. Această țesătură de relații, din care fac parte membrii familiei, prietenii și cunoscuții, ne ajută să înțelegem strategiile lor de supraviețuire, cum își conservă identitatea națională, dar și modul în care circulă între ei informațiile, bunurile materiale, banii, ideile și valorile”, a explicat pentru news.ro, Marian Gabriel Hâncean, conferențiar universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București, liderul echipei de cercetători români implicați în proiect.