Legea este interpretată samavolnic, deoarece există cadrul legal suficient pentru a se investi în clădirea Colegiului „Liviu Rebreanu” – susține preotul paroh Johann Dieter Krauss, subliniind că s-a mers cu concesiile privind această speță „până la limita durerii. O cedare a dreptului de proprietate ar echivala cu o noua expropriere...”
În data de 27 martie, a apărut pe Bistriteanul.ro un articol care în unele afirmații conține inexactități, respectiv informații eronate.
Parohia Evanghelică C.A. Bistrița este proprietarul de drept al clădirii principale a actualului Colegiu Național „Liviu Rebreanu”, fostul Gimnaziu Evanghelic din Bistrița, în urma retrocedării către proprietarul de drept în anul 2007.
Legea retrocedării prevedea ca bunul retrocedat cu destinația de școală, spital etc. să poată fi folosit de actualul deținator (dinaintea retrocedării) pe o perioadă de cinci ani, în baza unui contract de închiriere, chiria fiind stabilită printr-o hotărâre de guvern.
Parohia a hotărât ca această clădire și terenul aferent să nu capete altă destinație și s-o lase în folosul comunității bistrițene în folosința în baza unui contract de comodat pe o durată de 99 de ani, considerând că asta ar fi si dorința celor care au depus efortul pentru construcția ansablului (respectiv comunitatea germană evanghelică din Bistrița).
În contractul de comodat se stipula în schimb menținerea liniei cu predare în limba germana atâta timp cât exista solicitare în acest sens, Parohia rezervandu-și dreptul de a folosi sala festivă neconturbând programul școlii, iar municipalitatea obligându-se să reabiliteze clădirea, respectiv să o întrețină.
Mai târziu, având în vedere faptul că legea nu permitea investiri din bani publici într-un obiectiv aflat în proprietate privată decât dacă exista un contract de administrare asupra bunului, contractul de comodat fiind schimbat într-un contract de administrare, între Parohie și municipalitate, oferind astfel municipalității cadrul legal de a-și îndeplini datoria de a întreține cladirea, respectiv de a o reabilita.
Între timp a fost facută o intervenție la un planșeu dintre etaje care nu prezenta siguranța procesului educațional, intervenție a municipalității, pentru care cadrul legal a fost dat de contract.
Derularea unui proiect de reabilitare a fost aprobată de Ministerul Dezvoltării, incluzându-l în lista obiectivelor a fi derulate prin PNDL. La evaluarea situației de proprietate - Ministerul de resort considera cadrul legal existent (contract de administrare) ca fiind insuficient pentru a fi eligibil la finanțare prin PNDL, cu toate că in adresa ministerului se specifica faptul că Primăria trebuie să facă „dovada fie a obtțnerii dreptului de proprietate publică sau privată a unității administrativ teritoriale asupra terenurilor și/sau construcțiilor pe care se realizează obiectivul de investiții, fie a obținerii dreptului de administrarevazut de art. 867 si urmatoarele din Codul Civil.”
În mod vădit, Ministrul Dezvoltarii refuză să accepte că exisăa cadrul legal suficient investirii în acest obiectiv și interpretează samavolnic legea. Ca urmare, Primaria Bistriței a propus Parohie Evanghelice „transmiterea dreptului de proprietate a acestui imobil prin încheierea unui contract de donație cu sarcini”, fapt căruia forurile decidente ale parohiei s-au opus în unanimitate.
Acestui refuz i se alatură și forul superior - respectiv Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România (Episcopia). Parohia consideră că a mers cu concesiile privind această speță până la limita durerii. O cedare a dreptului de proprietate ar echivala cu o nouă expropriere, de această dată cu acordul nostru. Cu așa ceva nu putem fi de acord. În niciun moment nu s-a pus problema vânzării imobilului. Acționarea noastră in judecată nu ar avea niciun temei. Noi ne-am respectat obligațiile din contract.
În unsprezece, ani municipalitatea nu și-a respectat angajamentul din contracte (comodat resp. administrare) de a reabilita clădirea principală, indiferent de motive. S-au construit corpuri noi de clădiri, parțial din bani publici locali, dar clădirea principală a Colegiului nu a fost reabilitată. Eventual Primăria poate da în judecată Ministerul Dezvoltării pentru interpretarea voită în mod eronat a situației juridice.
Cu stimă, Johann Dieter Krauss, Preot Paroh