10 cazuri de cancer la sân au diagnosticat în acest an medicii Clinicii Sanovil din Bistrița după ce au efectuat 497 de mamografii. „Mamografia rămâne cea mai relevantă, sigură și ieftină metodă de screening a populației clinic sănătoase, iar importanța ei nu trebuie minimalizată” – consideră dr. Gavrilaș Mureșan, managerul Sanovil.
După ce vedeta TV Olivia Steer, cunoscută pentru opiniile anti vaccinare - a anunțat în spațiul public că nu are de gând să-și facă o mamografie în octombrie, luna de luptă împotriva cancerului de sân, considerând că această investigație este o afacere farma agresivă cu organismul și mai mult toxică decât relevantă în depistarea cancerului de sân, managerul Clinicii SANOVIL din Bistrița, dr. Gavrilaș Mureșan, a ținut să aducă lămuriri.
Având o experiență vastă în patologia sânului, mii de cazuri investigate în zeci de ani de activitate, dr. Mureșan consideră că pornind de la exagerările unor servicii medicale sau ale unor sisteme naționale de screening și până la a nega valoarea mamografiei este cale lungă.
„Pentru a depista la timp o afecțiune malignă mamară, o boală a sânului, trebuie ca între 40 și 60 de ani să faci mamografie o dată la doi ani dacă între timp faci câte o ecografie mamară, care este total inofensivă. Nu aș zice că anual să se facă mamografia. Sunt țări în care casele de asigurări forțează să se facă mai des ca să nu plătească tratamentul unui pacient bolnav de cancer. O dată la doi ani este absolut suficient. Dacă în acest interval se face și o ecografie mamară este foarte bine și suficient. Orice femeie, chiar și sub 40 de ani, ar trebui să apeleze la medicul ginecolog pentru o ecografie de sân când are un disconfort, o durere – deși asta nu este deloc un semn relevant pentru cancerul de sân, dar e un disconfort. Se poate duce la orice medic ginecolog care știe face o ecografie de sân și acesta îi va spune dacă are sau nu de ce să se îngrijoreze. Sunt fete tinere la care apar tumori. Benigne. Poate fi un fibroadenom mamar, iar dacă crește, se modifică în timp, se iau măsuri. Dar până la 40 de ani nu este recomandată mamografia. Dacă palpezi o tumoră, pe care o și suspicionezi, sunt și semne clinice, atunci medicul va indica o mamografie, o investigație imagistică de o mare acuratețe.
Mamografia este cea mai bună metodă de diagnosticare a cancerului de sân. Este cea mai relevantă, sigură și ieftină metodă pentru screening – evaluarea populației sănătoase clinic. Dar, toată lumea trebuie să știe că și mamografia, ca oricare altă metodă de investigare, are limitele ei.
Orice mamografie, orice mamograf din lume nu explorează sută la sută sânul. Îl explorează în proporție de 70-80 la sută. Majoritatea tumorilor sunt în zona explorabilă, dar sunt și tumori care nu sunt în această zonă. Rămâne parte de sân care nu intră între plachetele mamografului și nu poate fi explorată. Mamograful și radiologul răspund și garantează pentru ceea ce văd pe platanul aparatului și acolo nu pot greși. Lumea se întrebă și de ce în anumite cazuri medicul recomandă și o ecografie. Sau invers. A făcut pacienta o ecografie și medicul recomandă o mamografie. Răspunsul e simplu. Nu e nicio afacere la mijloc. Medicul vrea o examinare completă a sânului atunci când suspicionează ceva. Iar o investigare completă a sânului nu se poate face doar cu mamograful, poți să ai nevoie și de ecografie pentru a explora țesutul care nu poate fi acoperit de mamografie.
Chiar săptămâna trecută am operat o pacientă care la mamografie nu avea nimic, dar la ecograf am depistat o formațiune tumorală mică. Nu era tumora în zona care prinde mamograful, dar am putut vedea la ecografia mamară.
Ecografia de rutină a sânului nu are calitatea mamografiei în ceea ce privește diagnosticul fix de cancer, dar el găsește o tumoră și ulterior, împreună cu mamografia și alte metode, îl stabilește”, explică dr. Gavrilaș Mureșan.
Referitor la investigațiile ulterioare care se folosesc în diagnosticarea precisă a cancerului de sân, dr. Mureșan spune că la Sanovil medicii preferă biopsia excizională a tumorii suspectate și nu agreează deloc puncția.
„Puncția se face când vezi tumora. Eu, personal, și serviciul, spitalul nostru, nu agreăm puncția. Puncția are un grad de eroare foarte mare. Nu este o procedură deloc simplă și într-un sân puțin mai mare, de exemplu, este greu să nimerești zona vizată pentru că e vorba de adâncime, situația în spațiu. Cine spune că nimerește întotdeauna tumora, nu spune adevărul. Ce se întâmplă dacă ai făcut puncție, ai aspirat din partea de sân sănătos, spui că e ok și nu e așa? De fapt poate fi un cancer, dar tu nu ai nimerit zona respectivă și pui un diagnostic greșit. Puncția este valabilă numai când îți spune: aici e cancer. Când îți spune că nu e, nu poți sta liniștit. De aceea, noi, în clinica noastră, nu facem puncție. Noi facem biopsie excizională. Este o mică intervenție chirurgicală, ușoară pentru pacientă, pleacă acasă după 2-3 ore sau în aceeași zi. Scoți tumora de tot, cu margini de siguranță și biopsia excizională este sfântă într-o patologie tumorală a sânului”.
Referitor la „toxicitatea” mamografiei pentru organism, argument folosit de cei care militează împotriva mamografiilor, Mureșan spune că „sunt povești! Nu e adevărat! Mamografia este o investigație mai de finețe decât radiografiile obișnuite și are câmpul de raze X puțin mai intens, dar nu de o mie de ori, cum se vehiculează. De o mie de ori nici măcar computerul tomograf nu e. ”