Bistriţeanul Rareş Buhai – cel mai prolific olimpic internaţional la informatică pe care l-a dat România – a decis că îşi continuă studiile în America. Într-un amplu interviu, pentru ViitorulRomâniei.ro, el a povestit despre cea mai importantă lecţie învăţată în şcoala românească şi sfaturile profesorului Constantin Gălăţan.
“Voi studia Computer Science la MIT (Massachusetts Institute of Technology), în SUA. Am fost admis cu bursă de studiu la MIT, Stanford și Harvard și am ales MIT deoarece mi s-a părut cea mai puternică pe domeniul informaticii. În plus, la MIT voi avea oportunități neegalate de a face cercetare alături de cei mai buni profesori universitari din lume...” povestea Rareş Buhai într-un impresionant interviu acordat publicaţiei viitorulromaniei.ro, zilele trecute.
Elevul din Bistriţa considerat cel mai prolific olimpic internaţional la informatică pe care l-a dat România a povestit despre primii paşi în informatică, despre pasiunile din timpul liber dar şi despre cea mai importantă lecţie pe care a învăţat-o din şcoala românească – şi anume aceea că limitele pot fi depăşite oricând. Singura condiţie este să munceşti.
“Sistemul educațional românesc este încă puternic axat pe competiție: încă din clasa I contează cine iese primul, iar multitudinea de olimpiade susține această competiție pe parcursul tuturor celor 12 clase. Nu știu dacă acest lucru este bun sau rău în general, dar pe mine m-a ajutat foarte mult. Sunt o persoană ambițioasă și de fiecare dată când vedeam că cineva știe mai multe decât mine, mă simțeam motivat să recuperez. Dorința de a deveni primul din clasă s-a transformat în dorința de a ajunge primul din oraș, iar apoi din țară. Astfel am observat că pot realiza mai mult decât mi-aș fi imaginat, și mi-am dat seama că nu trebuie niciodată să mă limitez în aspirații.”
Întrebat dacă şi-ar dori să lucreze în cercetare informatică sau în Silicon Valley – Rareş Buhai a recunoscut că încă nu este decis: “Mi-am propus ca în timpul facultății să încerc ambele laturi: în timpul anului școlar să mă implic în proiecte de cercetare, iar vara să particip la internship-uri în companii de software. Probabil după aceste experiențe îmi voi da seama mai exact ce mi se potrivește…”
Bistriţeanul care a absolvit nu demult Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” a amintit şi cum, în clasa a III-a, tatăl său l-a învățat să creeze câteva programe simple în Visual Basic, fapt care l-a atras atât de mult, încât a început să studieze după un ghid de pe internet, reușind să facă atunci câteva joculețe simple.
Cel mai bun sfat pe care l-a primit din partea unui profesor a fost cel oferit de profesorul lui de informatică de la Colegiul “Liviu Rebreanu”, Constantin Gălățan, care i-a spus mereu că “pentru a realiza ceva serios este nevoie de muncă. Țin minte că, pe când eram încă în gimnaziu, îmi spunea că mulți se visează coborând din avion cu medalia la gât, dar când vine vorba de lucrat puțini se mobilizează. Când am auzit asta mi-am zis cu puțină naivitate: “Voi munci, și într-o zi voi reuși asta!”, nebănuind că peste un an totul va deveni realitate…” a mai povestit Rareş Buhai.
Întregul interviu poate fi citit accesând linkul de mai jos:
Rareş Buhai, liceanul român pe care s-au bătut MIT, Stanford și Harvard