Sesizările făcute în urmă cu aproape trei săptămâni de cei de la H2O Kilometrul Albastru legate de cele două gropi uriașe, aproape de malul râului Bistrița, pline cu rezidurile de la stația de epurare a municipiului Bistrița, nu au încă nici un ecou. Se fac verificări, dar, teoretic, nimeni nu știe ale cui ar fi gropile cu pricina.
În urmă cu aproape trei săptămâni, cei de la H2O Kilometrul Albastru au prezentat o serie de imagini, fotografiate cu o dronă, a depozitelor cu nămol rezidual din zona Zăvoaie. În aceste condiții nu mai este de mirare că întreg orașul miroase ca o cocină...Vara, izul dinspre stația de epurare e de nesuportat de multe ori.
„Imaginile prezintă modul incredibil de iresponsabil în care a fost depozitat nămolul rezidual de la stația de epurare a municipiului Bistrița, administrată de compania AQUABIS SA. Cele două gropi excavate și deversările accidentale pe versantul dealului sunt amplasate și gestionate în imediata apropiere a râului Bistrița și a municipiului, existând posibilitatea reală de poluare a apei de suprafață și subteran cu reziduri extrem de toxice și cu metale grele. De menționat că, aceste gropi de dimensiuni considerabile, nu sunt impermeabilizate nici la nivelul solului, nici cu atmosfera” - scriu cei de la H2O Kilometrul Albastru, într-o postare intitulată perspectiva aeriană a depozitelor (gropilor) cu nămol rezidual, neconforme și fără autorizație de mediu, din zona Zăvoaie.
Conducerea Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud spune că instituția nu poate autoriza astfel de depozite neconforme. De altfel, nimeni nu a cerut vreun aviz. „Nămolul de acest fel trebuie gestionat conform legislației, trebuie pus în containere și dus la gropi de deșeuri speciale. „La depozitul de la Tărpiu, singurul autorizat din zona noastră, nu au voie să primească decât reziduri nepericuloase" - a precizat pentru Bistrițeanul.ro directorul APM, Sever Roman.
Deși acuzele celor de la H2O Kilometrul Albastru vizează direct compania Aquabis, directorul Regiei de Apă, Ioan Șandru, nu a recunoscut că cele două gropi ar fi făcute de instituția pe care o conduce, însă ne-a asigurat că nămolul nu este periculos, un raport în acest sens fiind trimis și Gărzii de Mediu care a declanșat o anchetă pe această temă.
Directorul Aquabis este supărat că din cauza nămolului s-a ales chiar și cu dosar penal, fiind cercetat mai bine de șapte luni, însă în cele din urmă a fost scos de sub urmărirea penală deoarece, spune el, nu ar exista nici o problemă... „Peste tot se depozitează nămol, dar numai la Bistrița sunt probleme" - mai spune supărat acesta.
Declarațiile de astăzi și cele date în urmă cu mai bine de o jumătate de an se cam bat cap în cap. La vremea respectivă Ioan Șandru susținea, într-un briefing de presă, că periodic nămolul de la stația de epurare este poluat cu plumb și din acest motiv nu poate fi folosit în agricultură.
La vremea respectivă directorul Aquabis s-a plâns de faptul că la Bistrița sunt probleme cu plumbul, conducerea regiei de apă având probleme și discuțiii cu cei mai mari poluatori din Bistrița-Năsăud. Detalii despre ceea ce susținea directorul Aquabis în luna noiembrie puteți citi AICI: