Ședință furtunoasă ieri în Parlament, deputatul Doina Pană susținând un amendament prin care i cere Curţii de Conturi să aibă și atribuții de îndrumare nu numai de control. Speriați de controalele Curții de Conturi numeroase administrații din țară sunt blocate, funcționarii temându-se să mai semneze acte care le-ar putea fi imputate.
Deputatul Doina Pană a participat ieri la ședința Comisiei de Buget Finanțe a Camerei Deputaților, ședință la care Asociația Municipiilor, Orașelor și Comunelor din Bistrița-Năsăud profitând de cererea Curţii de Conturi de amendare a regulamentului propriu și l-au desemnat pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, să susțină un amendament privind modificarea statutului Curții de Conturi, în sensul că aceasta ar trebui să facă și activitate de prevenție nu numai de control.
Din partea administrației centrale Doina Pană, în calitatea sa de fost ministru, a susținut amendamentul propus de primarul Sectorului 3 pentru că „știu de ce m-am bătut până acum, și ca fost ministru, în activitatea mea și problemele care au fost cauzate administrațiilor locale de Curtea de Conturi”, a explicat Doina Pană.
„Au existat situații în care administrațiile locale au primit adrese de la ANAF, prin care li se răspundea cum ar trebui să procedeze în anumite situații, însă Curtea de Conturi nu a ținut cont de aceste reglementări și le-a imputat diverse sume. Nu este normal așa ceva. Nu ar trebui să facă un titlu de glorie din ceea ce confiscă, ci din rezultatele pe care le au după ce au efectuat controalele”, a explicat deputatul PSD Doina Pană pentru Bistrițeanul.ro.
Discuțiile din comisie nu au fost deloc unele principiale, între susținătorii acestui amendament și președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu existând numeroase replici acide.
„Deocamdată s-a amânat cu o săptămână dezbaterea pe această temă deoarece conducerea Curții de Conturi a susținut că standardele internaționale nu le permit să aibă și o activitate de îndrumare. Totuși, s-a stabilit că trebuie găsită o soluție tranzitorie, asociațiile (a municipiilor, orașelor și comunelor), dar și reprezentanții Curții de Conturi să vadă spețele cele mai des întâlnite și să propună Parlamentului o serie de modificări pentru a vedea exact ce trebuie să amendăm. Sunt blocate foarte multe administrații locale din pricina acestei probleme. Funcționarii refuză să semneze actele, iar conducătorii instituțiilor nu le pot impune să semneze nimic deoarece pot fi acuzați de abuz de putere. O să urmăresc îndeaproape această problemă. O să merg și eu la ședința comisiei de săptămâna viitoare, chiar dacă nu fac parte din această comisie, dar este o problema pe care trebuie să o rezolvăm”, a mai spus Doina Pană pentru Bistrițeanul.ro