Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  175 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Doina Pană: Sunați la 112 dacă sesizați ilegalități în pădure! Din 8 octombrie, intrăm pe firul scurt!

26/09/2014 13:22:35 Felicia SZUCS  
Nimic nu mai poate mișca în front prin pădurile din Bistrița-Năsăud! Drumul lemnului, din pădure până la beneficiarul final, va fi monitorizat prin sistemul pus la punct de ministrul Doina Pană, iar tăierile suspecte de masă lemnoasă și transporturile dubioase pot fi anunțate la 112.

”Radarul” pădurilor se pune în funcțiune! Sistemul de monitorizare în timp real a traseului lemnului, din pădure până la beneficiarul final, supranumit ”Radarul” pădurilor, va fi tratat ca o urgență din data de 8 octombrie. Asta, pentru că orice sesizare privind tăierile și transportul masei lemnoase care par a fi în neregulă se va face prin sistemul 112.  Ministrul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, bistrițeanca Doina Pană, spune că fiecare cetățean care vrea să fie verificat un mijloc de transport lemn, poate apela serviciul 112 comunicând numărul mașinii în cauză.

După o perioadă de 120 de zile în care ”Radarul” pădurii a fost testat ca program pilot, sistemul informatic de monitorizare a traseului lemnului de la plecarea din pădure și până devine mobilă sau iese din țară, în timp real, devine OBLIGATORIU. Astfel, toate transporturile de lemn, cu excepția celor în volum de până la 3 mc, transportat cu atelaje, fac obiectul monitorizării, iar neregulile pot fi sesizate apelând numărul de urgență 112. Conform ministrul Doina Pană, emitentul avizului de însoţire va avea obligaţia transmiterii în sistemul informatic, online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate, în baza cărora va primi un cod unic generat automat de SUMAL (sistemul informatic de monitorizare supranumit ”Radarul” pădurilor) , pe care va fi obligat să îl înscrie pe aviz. ”Nimeni nu va mai putea mișca un băț dintr-o parte în alta fără a-l declara și include în sistemul de monitorizare. Mă refer aici la întreg lanțul: exploatatori, intermediari, beneficiari finali.”

Ministrul Doina Pană explică modul în care va funcționa ”Radarul” pădurilor: ”Pentru ca sistemul să devină operational, ocoalele silvice de stat sau private, precum și operatorii economici ce exploatează, transportă și comercializează material lemnos au fost obligați să-și achiziționeze smartphone-uri, să-și instaleze gratuit aplicația pe acestea iar în momentul incărcării materialelor lemnoase în mijloacele de transport să introducă în sistem  datele înscrise pe avizul de expediție, inclusiv coordonatele geografice ale punctului de încărcare. Datele  vor fi transmise instantaneu către serverul central si vor fi memorate. Aplicația va face corelație între emitentul avizului de însoțire și seria/numărul avizului, adică va verifica dacă acele documente de însoțire au fost procurate în mod legal de către emitent și doar după aceea serverul va genera un cod unic asociat acelui aviz – cod ce trebuie înscris obligatoriu pe aviz de către emitent. Abia apoi masina de transport poate pleca la drum. În cazul în care datele înscrise pe aviz nu sunt corecte (de exemplu se depășesc volumele pe specii din APV-ul ce reprezintă proveniența materialului lemnos), aplicația nu generează codul unic, deci materialele lemnoase nu pot  fi puse în circulație și  serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator și o alertă în sistem, care se comunică organelor de control pentru a dispune măsurile legale. Ca o cheie de control, când ajunge la destinație, lemnul nu poate intra în depozit până când nu se verifică în sistemul informatic corectitudinea codului unic. La fel între tot lanțul de depozite până devine produs finit sau iese din țară. Verificarea în sistem lasă urme, deci nu se poate spune ceva și face altceva.

Dacă locul de încărcare este fără semnal (anumite zone din pădure), după introducerea datelor,  va fi generat un cod offline care se va înscrie în aviz, iar în momentul în care mijlocul de transport auto intră în zonă cu semnal, sistemul va genera automat codul unic. Toate depozitele vor fi amplasate obligatoriu în zone cu semnal.”

Aplicația este conectată direct la organele de control.

2881 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro