Doi bistrițeni au pus mâna illegal pe aproape 700.000 de lei, din fonduri europene. Cei doi s-au folosit de documente false și achiziții fictive pentru a obține fondurile prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Procurorii DNA Cluj au sesizat instanțele cu privire la doi bistrițeni, Rad Paul Valentin și Bretfelean Sorin Ioan, acuzați de fals în înscrisuri sub semnătură privată și folosirea de documente false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
„În cursul lunii noiembrie 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (Achiziție de mijloace fixe și active necorporale pentru activități de tipărire specifice publicității outdoor și indoor), inculpatul Rad Paul Valentin a prezentat Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) două facturi fiscale ce atestau, în mod nereal, achiziția de echipamente tehnice de la o societate comercială administrată de Bretfelean Sorin Ioan. Cele două documente au fost întocmite de inculpatul Rad Paul Valentin, beneficiind și de ajutorul celuilalt inculpat. Prin aceste demersuri, inculpatul Rad Paul Valentin a obținut, pe nedrept, de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta APDRP) suma de 694.048 de lei”, se arată în comunicatul DNA.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă și a cerut banii înapoi. Procurorii au dispus sechestrul asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Bretfelean Sorin Ioan și a unei societăți comerciale administrate de Rad Paul Valentin.
„În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptând încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: Rad Paul Valentin - 3 ani cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere (...) Bretfelean Sorin Ioan – 2 ani și două luni cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Inculpații vor fi obligați să presteze o perioadă de 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunității”, se mai arată în comunicatul DNA.