Zilele trecute presa nationala a relatat cazul unei fetite muscata de un caine. Micuta avea doar cinci ani si a murit dupa doua luni deoarece medicii bacauani nu i-au recomandat vaccinarea antirabica. A fost consultata de trei doctori, inclusiv un oftalmolog care a chemat-o la cabinetul privat in timp ce ar fi trebuit sa fie de garda la spital.
Pe langa atatea morti inevitabile, aceasta ilustreaza perfect indiferenta dusa pana la neglijenta criminala a unora dintre cei care sunt platiti sa ne apere sanatatea.
N-as scrie daca n-as stii ca nu e un caz singular si ca nici bistritenii nu sunt multumiti de unii din medicii lor sau ca s-a format un adevarat curent printre mamici care alearga cu copiii la clinicile din Cluj la cel mai mic semn de raceala.
E absolut firesc sa cautam cele mai bune servicii pentru sanatatea copiilor nostri. Cu toate astea, tot zilele trecute a circulat pe facebook povestea unei mamici din Cluj, care reclama conditiile si prestatia cadrelor medicale dintr-o clinica clujeana, de unde s-a externat la cerere, preferand sa isi trateze copilul acasa.
Concluzia? Medici dezinteresati sunt peste tot. Legislatia din sanatate este absolut haotica si nicidecum in avantajul pacientilor. Dar, spun medicii, nici in avantajul lor. Asa ca gasirea unui doctor bun, interesat sa te trateze, nu pare sa tina neaparat de oras, ci de noroc, pile, calitatea umana a medicului si recomandarile cunostintelor.
Experienta mea directa cu sistemul medical bistritean nu a fost una nefericita in ce priveste copiii, desi cu ani in urma o afectiune prost tratata la Bistrita era sa ma trimita prematur pe lumea cealalta. Mi-a luat ceva timp sa inteleg ca responsabilitatea ratarii actului medical ii revenea strict medicului respectiv si sa renunt la generalizari.
Astfel, dintotdeauna mi-am tratat copiii aici, la medicul de familie (am schimbat totusi trei in zece ani) sau la spital, unde i-am dus cand au avut probleme mai serioase. Ce-i drept, am si stiut pe cine sa caut. Insa, majoritatea cunostintelor mele alearga speriate la Cluj. Ba sa nasca, ba sa se trateze. Si spun fie ca medicii bistriteni nu au experienta, fie ca sunt neglijenti, fie pur si simplu se declara scarbite de conditiile din spital, preferand serviciile unor clinici private, nu intotdeauna atat de dotate in resurse umane cum se pretind. Ma gandesc aici la cazul unei profesoare din Bistrita care a murit singura, in baie, la scurt timp dupa nastere, intr-o astfel de clinica din Cluj. Tot in marele centru universitar l-am plimbat pe tata pe targa o zi intreaga de la un spital la altul – cu o ambulanta trimisa de la Bistrita pentru ca nu voiau sa il primeasca nicaieri. Insa analizand retetele care ii fusesera prescrise de un tanar cardiolog bistritean, specialistii clujeni n-au prididit sa il laude, concluzionand ca e un tratament de prima clasa. Poate a fost doar o intamplare, insa nu pot sa ma impiedic sa trag din nou aceeasi concluzie: medicii slabi, sictiriti si neglijenti sunt peste tot si asta nu pentru ca sunt prost platiti, ci pentru ca nu sunt trasi la raspundere cum trebuie.
Colegiile Medicilor din toata tara par mai degraba un fel masini de spalat sindicale care apara drepturile medicilor. Atunci noi cum ne aparam? Pana la un anumit nivel, medici buni si competenti sunt si in bietul nostru orasel. Intrebarea esentiala e cum facem sa ajungem la ei? Cum se creeaza concurenta intre medici? Cum aflam care sunt cei buni si cei rai? Ne cunoastem drepturile si obligatiile? Cui sa dam spaga? E trist sa nu stii cui sa dai spaga atunci cand asta te poate salva. Pentru ca poti, se vede treaba, sa dai spaga unui incompetent. Cum sa alegem doctorii buni in cunostinta de cauza? Ni se intampla tragedii din cauza neglijentei unui medic, dar nu ne grabim sa-l reclamam la forurile abilitate. La fel cum nu ne grabim nici sa facem reclama medicilor buni din Bistrita, pentru ca si altii sa stie la cine sa apeleze.
Pe site-ul medicidetop.ro nu figureaza nici un doctor din Bistrita-Nasaud. Nici cu bune, nici cu rele. Dar nici vreo Asociatie a pacientilor nu am vazut. La fel de bine, editorialul meu s-ar fi putut numi si pacientsictirit.ro.
Asadar, un fel de ceata medicala si lipsa de solidaritate. Asa sa fie? Chiar toti o apa si-un pamant? De ce trebuie sa sufere medicii buni doar pentru ca unul, doi sau trei dintre colegii lor au fost prinsi in flagrant luand mita, sau judecati pentru malpraxis si cu toate astea continua sa profeseze, protejati de sistemul medical criminal?
N-ar fi bine ca in loc sa injuram generalizat, atunci cand avem o problema de sanatate sa intram pe site-ul x sau y si sa ne putem alege medicul avand incredere in experientele altor pacienti care au avut de-a face cu el? Ca doar tot asa alegem si hotelurile in care ne petrecem vacanta. In felul acesta medicii buni ar avea clientii si banii pe care ii viseaza pe merit, iar de ceilalti ar fugi pacientii ca de o invitatie la inmormantare.