Persoanele cu dizabilități au puține locuri de parcare amenajate de primărie pentru ca aceștia să își poată parca autoturismele. Chiar dacă au dreptul să beneficieze de aceste locuri de parcare, din cei peste 11.000 de persoane cu handicap doar puțin peste 400 au cerut legitimații pentru a putea parca mașinile cu care se deplasează.
Conform legii, persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora pot beneficia, la cerere de carduri-legitimații de parcare pentru persoanele cu handicap și care sunt valabile pe întreg teritorul României.
Cardurile se eliberează de către Direcția de Administrație Publică a municipiului Bistrița prin Direcția de Servicii Publice. Pentru a intra în posesia acestor carduri doritorii trebuie să depună la sediul DSP o solicitare însoțită de mai multe documente.
Primele carduri-legitimații pentru bistrițenii cu dizabilități au fost eliberate în 2009, iar până în luna iunie 2015 au fost eliberate în total 437 de astfel de legitimații.
În anul 2014 a fost eliberate 64 de carduri, iar până la jumătatea lunii iunie alte 39. Până acum au fost radiate și 32 de carduri.
În Bistrița, pentru facilitarea parcării autoturismelor care deservesc persoanele cu handicap Direcția de Servicii Publice a amplasat 32 de indicatoare rutiere în parcările publice situate în general în zonele instituțiilor publice de interes.
Conducerea Direcției de Servicii Publice a primăriei spune că s-a respectat legea conform căreia minim patru la sută din locurile de parcare publice trebuie alocate persoanelor cu handicap.
În aceste condiții, pentru fiecare astfel de loc de parcare „se bat" 13 mașini ale persoanelor cu dizabilități sau a însoțitorilor acestora.
Totodată, au fost amenajate și 160 de parcări pentru parcările de domiciliu gestionate de către Direcția de Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița destinate acestor persoane.
În comparație cu alte județe, Bistrița stă foarte slab și la capitolul carduri emise, dar și la parcările publice pentru persoanele cu handicap. Astfel, spre exemplu în Botoșani există 1300 de astfel de carduri emise și 130 de parcări publice dedicate persoanelor cu handicap. În Zalău există 800 de carduri eliberate și 50 de parcări pentru persoanele cu handicap.