Fost director de case de cultura in judet, instructor de muzica, profesor si inca dirijor al prestigioasei corale "Andrei Muresanu", bistriteanul Cornel Pop a fost propus pentru acordarea titlului de "cetatean de onoare al municipiului Bistrita" de catre Dorel Cosma, Alexandru Catcauan si prof. dr. Mircea Gelu Buta.
In cadrul sedintei de consiliu local de astazi, cei 19 consilierii locali au avut de votat daca sunt de acord sau nu cu acordarea diplomei si titlului de “Cetatean de Onoare al municipiului Bistrita” dirijorului Cornel Pop.
La aproape 73 de ani, bistriteanul Cornel Pop are in spate o impresionanta activitate, iar in prezent activeaza ca si dirijor al coralei “Andrei Muresanu” din cadrul Centrului Cultural Municipal Bistrita-Nasaud, corala pe care a infiintat-o acum 40 de ani.
In perioada 1964-1968 a fost directorul Casei de Cultura din Nasaud, iar intre 1968-1969 activeaza ca si director al Casei de Cultura din Bistrita.
Din 1969 pana in 2000, Cornel Pop are o activitate impresionanta la Consiliul Judetean al Sindicatelor Bistrita, Centrul Creatiei Populare Bistrita, Scoala de Muzica si Arte Plastice Bistrita, Scoala Ajutatoare Nr. 2 Bistrita.
Desi din anul 2000 este pensionar, Cornel Pop se ocupa cu aceeasi pasiune de Corala “Andrei Muresanu”, ca si acum 40 de ani, cand a infiintat-o.
Mari nume ale societatii civile bistritene au propus ca titlul de “Cetatean de onoare al municipiului Bistrita” sa ii fie acordat lui Cornel Pop, spunand fiecare ce l-a remarcat cel mai mult la acest bistritean, dar si de ce locuitorii municipiului ar trebui sa se mandreasca cu el.
“De aproape 40 de ani conduce prestigioasa corala Andrei Muresanu din Bistrita, reusind sa o impuna cu profesionalism la nivel national si international. Domnul profesor Cornel Pop s-a facut remarcat prin activitatile sale muzicologice”,sustine directorul Spitalului Judetean, doctorul Mircea Gelu Buta. “Remarcabila este si activitatea profesorului Cornel Pop in vederea promovarii si sustinerii valorilor folclorice. A contribuit la obtinerea celui mai mare premiu European de folclor - Colierul de Aur la Dijon, in Franta. Este un om modest si integru, daruit total in fiecare lucru care-l face”, exclama cu apreciere directorul Centrului Cultural Municipal Bistrita, Dorel Cosma.
“Avand in vedere complexa activitate a profesorului Cornel Pop, pe care il stiu de mai bine de 25 de ani, garantez ca municipiul Bistrita nu are decat de castigat prin acordarea titlului de Cetatean de Onoare al municipiului Bistrita acestui valoros OM”, spune si directorul Casei de Cultura a Sindicatelor Bistrita, Alexandru Catcauan.
“Il cunosc de zeci de ani pe domnul Cornel Pop si stiu ca este un om de valoare. As fi vrut sa mai fac doua propuneri insa procedural nu am cum. Intrucat activitatea domnului Cornel Pop este de amator, as fi vrut sa propun doua personalitati tinere care au facut furori in Europa anul trecut: Stefan Pop si Anita Hartig. Nu trebuie sa asteptam pana ajung la batranete ca sa le dam acest titlu. Asa mi se pare corect: sa le acordam si celor tineri”, a precizat consilierul local liberal Gavril Tarmure.
“Bistrita mai are si alti tineri foarte valorosi. In ce priveste titlul de “Cetatean de Onoare” pentru ei, e drept ca performantele pe care le au ii indreptateste, insa la o varsta de 26 de ani nu au ajuns la la deplinatatea formarii profesionale”, a explicat primarul Ovidiu Teodor Cretu in cadrul sedintei de consiliu local.
In urma analizei propunerilor si a activitatii profesorului Cornel Pop, cei 19 consilierii locali prezenti la sedinta au hotarat oferirea titlului de “Cetatean de Onoare al municipiului Bistrita” dirijorului.