Spre surprinderea lor, directorii de şcoli şi grădiniţe care au participat în această dimineaţă la întâlnirea organizată de Inspectoratul Şcolar, au primit, la intrarea în sală, câte o linguriţă de plastic. Ce credeţi că vrem să faceţi cu ea? La ce poate folosi? La un tort, la o îngheţată, la cafea? La mutat nisipul dintr-o găleată într-o cutie...?
Şedinţa cu directorii de şcoli şi grădiniţe din judeţ a început, în această dimineaţă, cu un joc-experiment interesant, care a stârnit zâmbete şi uimire printre participanţii care au fost cadorisiţi cu câte o linguriţă de plastic, la intrarea în sala de şedinţe. Cu linguriţa, directorii au fost rugaţi să mute nisipul dintr-o găleată, într-o cutie de carton. Care a fost sensul acestui joc?
Simona Konrady – inspector pentru monitorizarea programelor privind accesul la aducaţie în cadrul ISJ – le-a explicat directorilor că jurnalistul şi scriitorul Amos Oz – în cartea sa “Cum să lecuieşti un fanatic”, a “instituit” – “Ordinul linguriţelor”. „Cred că, atunci când asistaţi la o catastrofă – o explozie, să zicem –, există doar trei opţiuni principale. Prima: să o luaţi la goană cât vă ţin picioarele, iar cei care nu pot fugi n-au decât să ardă. A doua: să-i trimiteţi o scrisoare foarte indignată editorului ziarului dumnea-voastră, cerând ca vinovaţii să fie daţi afară din serviciu. Sau să organizaţi o manifestaţie. A treia: să aduceţi o găleată cu apă şi să o aruncaţi peste foc, şi dacă nu aveţi găleată să aduceţi un pahar, şi dacă nu aveţi pahar să aduceţi o linguriţă – tot omul are o linguriţă. Da, ştiu că o linguriţă e mică, iar focul e imens, dar suntem milioane de oameni, şi fiecare are o linguriţă…” scrie Amos Oz în cartea sa.
În final, după ce fiecare director a contribuit cu câte o linguriţă, două la mutarea nisipului – inspectorul Simona Konrady a dezvăluit mesajul format pe fundul cutiei.
Mesajul a fost cât se poate de limpede: "Picătură cu picătură!"
Camelia Tabără, inspectorul şcolar general a concluzionat că acest mesaj reprezintă un gând bun şi realist totodată la început de an şcolar, în ciuda nenumăratelor probleme pe care le are învăţământul bistriţean: “Suntem conştienţi că salturi spectaculoase nu vom reuşi niciodată, dar suntem mulţi, de bună credinţă, iar dacă vom acţiona cu toţii în aceeaşi direcţie, cu siguranţă în învăţământul bistriţean se vor înfăptui lucruri bune”.