„Dacă noi, scriitorii, nu suntem convinși că sufletul este veșnic, atunci suntem doar niște mâzgălitori de hârtii... ”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro Alexandru Uiuiu – unul dintre cei nominalizați la prestigioasele premii care vor fi acordate la Teatrul Odeon, în 16 aprilie.
„A sosit, din nou, anotimpul nominalizărilor pentru Premiile acordate de revista Observator cultural, ajunse acum la cea de-a XII a ediţie. Ţinând cont că la sfârşitul lui februarie revista noastră a ajuns la majorat – pe 29 februarie 2000 apărea primul număr al Observatorului cultural – va fi şi anul acesta o ediţie specială!”, au anunțat cei de la Observator Cultural, precizând că 22 de reputați critici și istorici literari au fost cei care au votat și ales nominalizările dintre care se vor selecta câștigătorii.
Între nominalizări se regăsesc și trei scriitori bistrițeni – Alexandru Uiuiu, pentru volumul Iustin (în care acesta evocă tulburătoare momente petrecute alături de regretatul poet Iustin Panța, mort într-un cumplit accident de mașină pe când se întorcea de la Neptun, în septembrie 2001), dar și Ioana Nicolae, originară din Sîngeorz-Băi – pentru romanul Pelinul negru. Tot pe lista de nominalizări se află și Dan Coman, pentru volumul Insectarul Coman, laureat recent la Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a Anului 2017.
La categoria Critică/Istorie/Teorie literară a fost nominalizat și volumul lui Ion Simuț, Literaturile române postbelice, publicat de Editura Școala Ardeleană, din Cluj-Napoca, aceasta fiind coordonată de George Vasile Dâncu din Runcu Salvei, în timp ce Editura Charmides a reușit o nouă performanță: jumătate dintre nominalizările categoriei de Poezie sunt volume publicate la Bistrița: Insectarul Coman (Dan Coman), Gustul cireșelor (Ștefan Manasia), Glitch (Vlad Moldovan).
„Mă bucur pentru destinul acestei cărți... Am făcut un pic de efort pentru ca ea să fie cunoscută în cât mai multe locuri. A fost apreciată la Saloanele Rebreanu, a fost prezentată la Gaudeamus, anul trecut de Ioan Bogdan Lefter, Mircea Martin și Constantin Abăluță, a fost lansată la Sibiu, cu prilejul Zilelor Iustin Panța, la Satu Mare și la Memorialul Eminescu, la Ipotești... Am încercat, practic, să-l aduc mai aproape pe poetul care își petrecea toate vacanțele la Bistrița și prin apropiere... Dacă noi, scriitorii, nu credem că sufletul este veșnic, atunci nu suntem decât niște mâzgălitori de hârtii...”, a mărturisit Alexandru Uiuiu pentru Bistrițeanul.ro.
Foto @ Agentiadecarte.ro