Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  81 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Din Japonia la Bistriţa: dirijorul Yusei Koide

05/06/2012 15:10:50 Ioana BRADEA  
Săptămâna trecută, dirijorul japonez Yusei Koide a fost oaspetele Societăţii de Concerte din Bistriţa. O problemă spinoasă cu care se confruntă şi Japonia este cea a tinerilor care nu mai ascultă muzica clasică. “Copiii ar trebui invitaţi nu doar la concerte ci şi la repetiţii cât mai des cu putinţă, de când sunt mici” crede Yusei Koide.

Sosit pentru prima oară la Bistriţa acum 12 ani, dirijorul japonez a declarat, în exclusivitate pentru Bistriţeanul.ro că este de fiecare dată impresionat de căldura publicului bistriţean şi că, de câteva luni, s-a apucat să înveţe limba română.

Yusei Koide locuieşte în Tokyo şi ceea ce l-a impresionat în mod deosebit la Bistriţa a fost felul în care oamenii comunică: “Fiind vorba despre un oraş atât de mare, în Tokyo oamenii nu prea mai au timp să comunice. Bistriţa e un oraş atât de liniştit şi confortabil!

De fiecare dată când a ieşit la plimbare cu Gavril şi Mihaela Ţărmure, muzicianul a fost uluit de câte telefoane primesc aceştia în legătură cu munca lor şi cât de prietenos pot răspunde. Nu că ar fi japonezii mai reci din fire, ci doar mai puţin comunicativi sau mai timizi, a povestit Yusei Koide pentru Bistriţeanul.ro.

A dirijat orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Craiova sau Bucureşti iar la Bistriţa a concertat prima oară în 2000. De atunci încoace, Yusei Koide a dirijat peste 10 concerte, doar în oraşul nostru, devenind de acum prieten al Bistriţei. “Bistriţa are un mare avantaj cu programele muzicale propuse de Societatea de Concerte. Este de fiecare dată un eveniment special să dirijez la Bistriţa, pentru că nu ne permitem să facem decât o singură zi de repetiţii, în afară de repetiţia generală din ziua concertului. Numai faimoasa orchestră a Filarmonicii din Londra îşi mai permite să facă o singură repetiţie înainte de concert. Majoritatea celorlalte orchestre au nevoie cam de trei zile de repetiţii. Acest lucru este posibil datorită calităţii excelente a instrumentiştilor precum şi a respectului pe care aceştia îl poartă organizatorului... De aceea, fiecare concert de la Bistriţa este o provocare specială pentru mine ca dirijor...” a povestit Yusei Koide.

Publicul din Bistriţa este foarte diferit de cel japonez, a observat Yusei Koide: “În Japonia, lumea se îngrămădeşte doar la concertele numelor foarte sonore ale scenei muzicale. În Bistriţa, e impresionant că oamenii vin mereu iar sala e plină la fiecare concert. Publicul pare foarte cald şi entuziast. M-au impresionat de fiecare dată felicitările pe care le-am primit după concerte...” spune Yusei Koide, adăugând că şi publicul din Italia sau Olanda se manifestă la fel.

Din experienţa lui dirijorală, se pare că doar publicul american face excepţie, pentru că iubeşte cu precădere sunetele puternice şi concertele care se termină în forţă. “Americanii acceptă mai greu latura sentimentală sau delicată a unui concert – dar aceasta e doar experienţa şi opinia mea, s-ar putea să mă înşel.” La Bistriţa, mai spune Yusei Koide, se simte fiecare emoţie interioară a publicului.

“Un dirijor simte fluidul de emoţie venind dinspre sală. Senzaţiile şi emoţiile inserate de compozitori într-o bucată muzicală se transmit inevitabil şi publicului, pe durata unui concert...”

Yusei Koide a dirijat concertul de duminică, desfăşurat la Sinagogă şi dedicat memoriei celor opt muzicieni dispăruţi dintre noi anul trecut. Pe trei dintre muzicienii trecuţi la cele veşnice (Alexandru Laszlo, Adrian Kis şi Adrian Filipescu) îi cunoştea personal, în urma unor colaborări la câteva concerte: “Când am auzit vestea cea rea despre dispariţia valoroşilor muzicieni, mi-am dorit să vin în România, pentru a le aduce un omagiu, însă tocmai atunci a avut loc şi marele cutremur din Japonia, din 11 martie, lucrurile s-au precipitat şi n-am mai reuşit să ajung...” povesteşte Yusei Koide.

2270 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro