Mânaţi de această dragoste din ce în ce mai greu de găsit în oameni, am căutat în lada bunicilor şi am scos la lumină straiele populare. Le-am îmbrăcat cu mare drag, aşa cum facem de fiecare dată, şi am pornit la colindat.
Şi nu oriunde, ci în oraşul vecin Dej, la învitaţia unor oameni care au crezut în noi şi în dorinţa noastră de incluziune reală, şi nu doar la nivel declarativ, pe hârtie.
Ne-a invitat Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Despărţământul „Dr. Teodor Mihali” al ASTRA Dej, care ne-a cuprins în Proiectul educațional în parteneriat „LADA DE ZESTRE A SATULUI SOMEȘAN”. În cadrul acestui proiect a avut loc FESTIVALUL DE COLINDE ȘI OBICEIURI DE CRĂCIUN, ediţia a VII-a, în sala de festivităţi a Primăriei Dej.
Gazdele noastre foarte primitoare au fost domnul preşedinte, dr. ec. Radu Gavrilă şi domnul profesor Viorel Lăcătuş, cărora le mulţumim şi pe această cale pentru invitaţie.
Grupul de nouă copii de la CSEI Beclean, conduşi de prof. Cîrlejan Anica, prof. Baci Aurelia şi prof. Lup Crina, precum şi de instructorul de educaţie Doroş Ana, au reprezentat cu mândrie şi bucurie oraşul Beclean, cu colinde specifice Văii Someşului.
Alături de noi, au participat grupuri de copii din zona Dejului, Şomcuta Mare şi Târgu Lăpuş. După recital, copiii au primit daruri de la bunul Moş Crăciun, am socializat şi ne-am făcut noi prieteni, ne-am făcut poze cu „oamenii de zăpadă” din parcul oraşului.
A fost o activitate educativă extrem de benefică pentru elevii noştri, care au aceleaşi nevoi ca şi colegii lor din învăţământul de masă, adică îşi doresc să fie implicaţi alături de aceştia în activităţi educative. Bucuria elevilor noştri este nepreţuită pentru noi şi asta ne face să depunem toate eforturile pentru ca astfel de activităţi să se întâmple.
Prof. Crina Lup, prof. Baci Aurelia,
consilier educativ Cîrlejan Anica,
instructor educaţie Doroş Ana