Elevii și profesorii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 au dedicat această săptămână sărbătoririi „Zilei Europei” și aniversării a ”10 ani eTwinning”, prin organizarea unor activități tematice diverse: dezbateri, ateliere de lucru, vizite şi o expoziție.
La întâlnirea de luni, 4 mai 2015, toți elevii școlii au avut prilejul să descopere detalii legate de istoria, tradițiile, diversitatea culturală și valorile europene prin vizionarea unui material special dedicat, intitulat ”Să descoperim Europa”, prezentat de către prof. Teodora Popescu. Activitatea a avut un caracter interactiv, au fost distribuite fiecărei clase fișe de lucru legate de diversitatea Uniunii Europene, materiale preluate din broşura „Uniţi în diversitate”, pusă la dispoziția profesorilor și elevilor de către Campania ”Europa, casa noastră”, o campanie de informare şi comunicare anuală a Reprezentanței Comisiei Europene în România, menită să transpună priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar. D-na director prof. Imola Doris Vass, împreună cu d-na dir. adj prof. Mariana Moldovan au prezentat o retrospectivă proiectelor de succes ale școlii care susțin valorile europene, apreciind pozitiv implicarea elevilor și profesorilor în activitățile Clubului ”Europa, casa noastră”. Doamna Zorica Morar, invitată din partea Primăriei Municipiului Bistrița, a vorbit copiilor despre conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului, unul dintre obiectivele politicii europene de mediu, felicitând grupul eco și membrii Patrulei de Reciclare a școlii pentru rezultatele acțiunilor desfășurate în acest an școlar.
Vizita de miercuri, 6 mai 2015, a celor 15 elevi de la CSEI Nr.1 Bistrița,(însoțiți de către prof. Teodora Popescu și prof. Roxana Lonhardt) la elevii clasei a III-a D, Colegiul Național” Andrei Mureșanu” Bistița (îndrumați de către prof. Rodica Hâlmu) a prilejuit o adevărată sărbătoare. Sub deviza ”Împreună, în Europa”, toți elevii au avut ocazia să-și valorifice și să-și diversifice cunoștințele despre Uniunea Europeană prin atelierele de lucru desfășurate cu această ocazie. După activitatea de braistorming și vizionarea unui scurt material introductiv, copiii au decupat insignele ”Europa, casa noastră” și imaginile drapelelor țărilor Uniunii Europene decorând cu mare plăcere cele 28 de baloane albastre pregătite. Au fost invitați, din partea Centrului ” Europe Direct” Bistriţa, d-na Cristina Codău și d-nul Ovidiu Puiu care au propus elevilor o călătorie imaginară prin țările Uniunii Europene. Din ”Valijoara pedagogică” s-au ivit interesante materiale video, chestionare și multe informații noi care au stimulat elevii să intre, într-un mod plăcut și inedit, în contact cu tradițiile, valorile și cultura europeană. Reprezentanții Centrului ”Europe Direct” au oferit în dar, tuturor copiilor, cartea ilustrată ”O mână de ajutor”, publicație sub egida Comisiei Europene. Activitatea s-a încheiat festiv, cu lansarea baloanelor, cu zâmbete, dulciuri și flori, în prezența consilierului educativ al școlii, prof. Crina Peter.
Ziua de 7 mai, 2015 a fost dedicată aniversării a 10 ani de eTwinning în Europa. Lansat în 2005 drept componenta fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene, eTwinning reprezintă comunitatea şcolilor din Europa ce oferă personalului didactic din şcolile europene participante o platformă de comunicare, colaborare, demarare proiecte şi schimb de informaţii. Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Bistrița desfășoară proiecte eTwinning din anul 2011, proiecte pentru care a obținut certificate naționale și europeane de calitate. Pentru aniversare, elevii școlii și profesorii au inițiat activități diverse, creative: desene pe asfalt, confecționare de materiale promoționale, ateliere de învățare în limba engleză, lansare de baloane și, prin grija managerilor școlii, un superb tort cu sigla aniversară, pregătit pentru toți cei 150 de elevi participanți.
De asemenea, tot cu ocazia” Zilei Europei” a fost organizată, vineri, 8 mai 2015, în holul de la intrarea în școală, un stand expozițional cu lucrări artistico-plastice realizate de către elevii fiecărei clase, împreună cu profesorii educatori.
Prof. coordonator Teodora Popescu