Şcolarii din Australia au timp berechet ca, înainte de a merge la cursuri, să facă o baie în apele oceanului, în timp ce fetele din Cambodgia dau de mâncare unor crocodili închişi sub casă şi, abia după 30 de minute de mers cu barca, ajung, în sfârşit, la şcoală. Şcolarii din Bistriţa, în schimb, abia apucă să mănânce sau să se spele pe dinţi.
Şcolarii din România abia apucă să se spele pe dinţi sau să ia un mic dejun frugal, că se şi trezesc plasaţi pe bancheta din spate a maşinii ca să nu întârzie la şcoală. „Şcolarii noştri nu au timp nici măcar pentru o rugăciune înainte de a pleca la şcoală” afirmă Nicoară Mihali, coordonatorul unui proiect naţional care prezintă elevilor din clasele IX – XII – cum arată dimineţile unor şcolari din Australia, Bolivia, Peru, Egipt, Tibet, Indonezia, Siria sau Oman.
„Dimineţile lumii – noi destinaţii” a debutat astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Peste 150 de elevi ai Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” au asistat la proiecţiile de documentare pentru copii care ascund şi un scop educativ.
Proiectul cuprinde şi un concurs: cei mai mici dintre şcolari au drept temă de casă realizarea unor desene cu imaginea care i-a impresionat cel mai mult în documentarele urmărite.
Elevii din ciclul gimnazial au de scris un eseu sau o compunere inspirată din documentarele vizionate, în timp ce liceenii claselor IX – XII sunt provocaţi să realizeze un scurt film care să ilustreze o zi din viaţa lor de elevi.
Nicoară Mihali (Casa Corpului Didactic Baia Mare) a precizat pentru Bistriţeanul.ro că preţul de intrare la aceste filme documentare este de 3 lei. „Banii vor fi utilizaţi pentru premiile concursului constând în diplome şi cărţi” a spus Nicoară Mihali.
Vizionarea de filme se va încheia pe 29 mai, când sunt programaţi elevii Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”.