Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  44 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Diaspora a purtat ie! Din Bistrița-Năsăud!

03/07/2014 19:59:18 Felicia SZUCS  
Românii stabiliți în Germania și prietenii lor, nemți get-beget, au dat, pentru două zile, hainele ”domnești” pe cămeșile sau iile înflorate cusute în Bistrița-Năsăud. Diaspora română din zona Nurnberg a conștientizat cu mândrie că portul popular al străbunilor săi este cea mai bună carte de vizită a noastră oriunde în lume!

Proiectul ”Diaspora poartă ie! Din Bistrița-Năsăud”, inițiat de Asociația Image Concept și finanțat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cu suma de 1000 de lei, a venit în contextul unei invitații primite din partea unor membri importanți ai diasporei românești din Germania (Alina Schreglemann, Doina Dolbea și Cristina Simion), care activează în Asociația Romanima, de a participa cu creații ale artistului popular Virginia Linul la o serie de activități menite să promoveze ia românească și artizanatul în țara în care s-au stabilit. Astfel, în perioada 27-29 iunie 2014, Asociația Image Concept, cu spirjinul Asociației de promovare a turismului ” Turist în Bistrița-Năsăud” (care, prin intermediul unor sponsorizări private, a asigurat finanțarea necesară implementării proiectului), a participat la un eveniment organizat de către Galeria de artă Tiny Griffon Gallery din Nurnberg, împreună cu Asociația Romanima, dedicat iei românești, precum și la sărbătoarea comunității românești din zona Nurnberg.

În 27 iunie, la Tiny Griffon Galery, a avut loc un eveniment exclusivist la care au participat oficiali ai administrației germane, precum și ai reprezentanțelor diplomatice românești din Germania (Anton Niculescu, consulul general al României la Munchen), s-a organizat o seară românească, cu tematica ia. Acolo, au putut fi admirate lucrări de artă ale unor pictori români, care au traspus pe pânză frumusețea costumului popular românesc, iar doi importanți scriitori și traducători, Emil Cira și Andreea Wisniewski, au explicat importanța portului traditional în păstrarea identității noastre naționale. Pentru ca evenimentul să fie unul complet, în galerie au fost expuse costume populare din colecția personală Virginia Linul, prin intermediul cărora s-a făcut o incursiune în ”viața” portului specific județului nostru. Dat fiind faptul că organizatorii evenimentului au impus ca dress-code un element din costumul popular românesc, galeria de artă din centrul Nurnbergului s-a umplut de culoarea și veselia cămeșilor și iilor din Bistrița-Năsăud, dar și din alte zone ale României.

Un alt punct important al proiectului a fost dat de participarea asociațiilor Image Concept și Turist în Bistrița-Năsăud la cea de-a zecea ediție a Festivalului românilor din Germania, organizat în 29 iunie, la Nurnberg, de Asociația Romanima. Mii de români stabiliți în Germania și-au bucurat ochii și sufletele cu frumusețea costumelor populare, podoabelor tradiționale create de Virginia Linul, dar au avut ocazia să afle lucruri interesante despre Bistrița-Năsăud din materialele distribuite la standul de promovare a județului pus la dispoziție de către organizatori.

Proiectul ”Diaspora poartă ie. Din Bistrița-Năsăud!” a fost inițiat în vederea valorificării culturii populare românești ca vector de imagine pentru țara noastră, dat fiind faptul că în ultimii ani, la nivel internațional există un curent în modă de a se folosi elemente ale costumului popular românesc și se înregistrează o cerere tot mai mare către creatorii de artă populară de a-și aduce contribuția la realizarea unor obiecte de îmbrăcăminte cu  motive tradiționale. Un exemplu în acest sens este participarea artistului popular Virginia Linul la realizarea colecției 100%.ro a designerului francez Phillipe Guillet, care a dus elementele costumului popular din județul Bistrița-Năsăud pe marile podiumuri ale modei internaționale.

Date fiind acestea, inițiatorii proiectului au considerat că este un context important pentru cultura populară românească de a se face remarcată, iar cel mai potrivit mod de a prezenta lumii frumusețea costumului tradițional este participarea la evenimente organizate în străinătate dedicate evidențierii și promovării creațiilor populare din țara noastră și de a folosi acest segment al artei tradiționale pentru a promova județul la nivel internațional, de a folosi acest important capital de imagine în folosul general.

6684 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro