Să întinzi o mână de ajutor atunci când nu ți-o cere nimeni, să dăruiești fără a aștepta nimic în schimb, să crezi că tinerii prin voluntariat vor face lumea mai bună, sunt câteva dintre principiile care au făcut-o pe Diana Moldovan să pună bazele Asociației Impact și să demonstreze astăzi că voluntariatul și tinerii pot într-adevăr schimba lumea.
Diana Moldovan, voluntar înainte de toate
Diana Moldovan este președintele Asociației Impact Bistrița, are doar 27 de ani și deja a adunat câțiva ani vechime în munca de voluntariat. A început la Cluj, pe vremea studenției (a terminat Științe Politice), fiind câțiva ani voluntar Betany, unde a lucrat foarte mult pentru copiii cu dizabilități.
A terminat facultatea și s-a întors acasă, la Bistrița, unde s-a gândit că trebuie să continue munca de voluntariat, să implice tinerii, să le ofere o alternativă de petrecere a timpului liber cu mai multe satisfacții decât un club și, de ce nu, astfel să pună bazele unei educații sănătoase care să le fie de ajutor când vor fi mari, iar împreună, peste ani, să schimbăm lumea în care trăim cu una mai bună în care adevăratele valori să primeze.
Ce înseamnă Asociația Impact Bistrița
Așa a luat ființă Asociația Impact Bistrița, în februarie 2009, având ca și obiective sprijinirea procesului de educație al tinerilor, prevenirea delicvenței juvenile, dar și facilitarea dezvoltării profesionale a celor care lucrează cu tinerii. Încet, timid, au început și acțiunile. Astăzi, la împlinirea a 4 ani de activitate, acțiunile și proiectele sunt suficient de numeroase încât să plictisească cititorii cu enumerarea lor. Dar, dacă e să ne raportăm la cifre, ar însemna zeci de acțiuni, câteva proiecte care au avut sute de tineri beneficiariși, mai presus de toate, antrenarea de zeci de voluntari care se implică activ în acțiunile asociației. Nu doar tinerii din Bistrița sunt beneficiarii proiectelor, multe dintre ele fiind derulate în mediul rural.
De exemplu, cu finanțare din partea companiei Teraplast, s-a derulat un proiect la Șieu-Măgheruș unde, timp de 4 luni, elevii de clasa a VII-a și a VIII-a au urmat cursuri de dezvoltare personală, comunicare și orientare în carieră, iar un alt prooiect, ”Scoala Altfel” finanțat de firma Neira din Beclean a oferit meditații gratuite copiilor din mediul rural de la școlile din zona Becleanului.
Voluntarii Impact fac viața mai frumoasă copiilor și bunicilor
Împreună cu echipa de voluntari din Bistrița dau o mână de ajutor ori de câte ori e nevoie la Centrul ”Lacrima” din Unirea, Crăciun și de Paște fac pachete pentru cei nevoiași, strâng mâncare sau haine șise bucură împreună de bucuria pe care o fac altora care nici măcar nu le-au cerut ajutorul, dar s-au bucurat până la lacrimi când l-au primit.
Sunt foarte apropiați de micuții cu autism de la Micul Prinț și sunt deja luni bune de când voluntarii Impact dau o mână de ajutor celor de aici. ”Ei bine, ştim că ţara arde, dar noi ne-am găsit voluntari unde nici nu ne aşteptam. Am stat mult pe gânduri dacă să primim liceeni, pentru că ne gândeam că se vor simţi prea împovăraţi de sarcinile nu tocmai uşoare (de multe ori plictisitoare) pe care le aveam pentru ei, însă s-au dovedit extrem de serioşi. Practic, după fiecare vizită am pariat dacă mai vin sau nu data viitoare. (Eu am mers pe încredere şi am câştigat toate pariurile). Îndrumaţi de Diana Moldovan de la Asociația Impact Bistrița cei mai tineri şi mai frumoşi voluntari ne uşurează munca. Şi copiii, fireşte, îi plac. Mulţumim pentru munca de azi şi pentru veselie”. Cam așa suna o declarație a Anei Dragu, de la Micul Prinț, după ce voluntarii Impact au trecut pe la ei.
Cum se naște o acțiune sau un viitor proiect?
Simplu, răspunzând nevoilor celor care au nevoie de bunăvoința și atenția semenilor. De exemplu, după ce au dus pachete bătrânilor de la Căminul de Bătrâni din Bistrița, Diana Moldovan a observat că voluntarii erau fascinați de poveștile bunicilor, iar bunicii nu mai puteau de dragul lor, iar scurta vizită s-a transformat într-o vizită de câteva ore. Așa s-a născut un alt program, în care voluntarii se duc pur și simplu să stea de vorbă cu bunicii. Bucuria e imensă de amândouă părțile.
Diana Moldovan ne-a explicat cum selectează voluntarii. ”Vin mulți să se implice în acțiunile noastre, dar îi selectăm în funcție de fiecare acțiune. Trebuie să fie voluntarul potrivit la acțiunea potrivită. Este o selectție dură și corectă, pe care o facem cu foarte mare atenție și responsabilitate. Sunt tineri care vin doar pentru a obține o adeverință care să le folosească la studii, dar care mai apoi sunt foarte încântați de ceea ce facem și rămân alături de noi. Nu eliberăm nicio adeverință de voluntariat dacă voluntarul respectiv nu s-a implicat în activitățile noastre. De obicei lucrăm cu elevi de liceu, dar avem solicitări în ultima perioadă și din partea celor de gimnaziu. Și, mai nou, avem solicitări și din partea părinților voluntarilor. Noi ne bucurăm enorm de așa apreciere și dorință de implicare. Cu cât mai mulți voluntari, cu atât mai multe acțiuni și mai mult impact în viața socială a orașului și județului”.
”Cei care nu cred în ONG-uri să ne urmărească activitatea!”
”S-a discutat mult despre încrederea pe care o are societatea română în organizațiile non-guvernamentale, fie ele de mediu, educaționale sau sociale. E ușor să arunci vorbe, e la îndemână să spui ”nu am încredere”. Dar, până una-alta, organizațiile non-guvernamentale din țara asta rezolvă enorm de multe probleme, sau cel puțin se implică în rezolvarea lor, cu încăpățânare și cu ambiție, din nou și din nou. Dacă nu ne implicăm noi în rezolvarea efectivă a unor probleme critice de mediu, de sănătate, educaționale sau ale societății, atunci cine se implică? Cred în activitatea asociațiilor, fundațiilor pentru că ONG-urile chiar lucrează cu oameni reali, cu fapte concrete, descoperă problemele oamenilor și sunt acolo pentru ei. În acest an m-au impresionat oamenii pe care i-am cunoscut, dar și poveștile lor. Felicitări celor care își fac timp pentru acțiuni de voluntariat, fie ei tineri sau adulți, pentru inițiativă și pentru implicare. Cred că ar fi bine sa ne implicam mai des! Și tot mai mulți. Pentru cei care nu cred în acțiunile unui ONG vă invit să ne urmăriți mai des”, a conchis Diana Moldovan.
Pe Diana Moldovan și voluntarii ei îi puteți găsi în incinta Sălii Polivalente, intrarea comună cu Spiru Haret, la Centrul pentru Tineret Bistrița, acolo unde sunt găzduite câteva asociații care implică tinerii în proiectele lor. Află mai multe despre Impact Bistrița de pe site-ul lor, iar activitățile le puteți urmări și pe profilul de Facebook Asociatia Impact Bistrita.