Ideea amenajării unor locuinţe modulare la Viişoara a stârnit numeroase controverse printre bistriţeni, de la oameni simpli şi până la politicieni. Dacă unii sunt PRO realizării proiectului, alţii susţin că s-ar putea găsi soluţii mai bune pentru cei care urmează să fie evacuaţi din casele unde locuiesc.
Propunerea de a construi locuinţe modulare, destinate în mod special familiilor nevoiaşe care urmează să fie evacuate din casele unde locuiesc pentru că nu şi-au achitat chiria şi facturile de luni bune, îi aparţine fostului viceprimar liberal Andrei Rusu.
Discuţiile vis-a-vis de această investiţie au început în urmă cu circa doi ani de zile, când pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliul Local a fost introdus un proiect de hotărâre privind aprobarea unui studiu de fezabilitate pentru amplasarea a 60 de locuinţe modulare la ieşirea din Viişoara înspre Crainimăt.
De atunci şi până în momentul de faţă, proiectul a fost aprobat, apoi anulat de Prefectură (n.r. - legea nu permite amenajarea locuinţelor modulare pe o păşune), s-a încercat găsirea unei alte locaţii, etc.
Cetăţenii care locuiesc în zona Dealul Viilor, unde ar urma să fie ridicate aceste construcţii, nu doresc să aibă lângă casele lor astfel de locuinţe şi vecini rău-platnici, marea majoritate de etnie romă. Aceştia au venit de mai multe ori la primărie, dar şi la şedinţele de Consiliu Local pentru a-şi expune punctul de vedere.
La rândul lor, nici cei care ar urma să se mute în ele nu sunt prea încântaţi de ideea că ar putea locui în containere, deşi ar avea toate utilităţile...
Nici unii aleşi locali nu văd cu ochi buni aceste locuinţe, fiind de părere că mai bine s-ar cumpăra case în localităţile componente ale oraşului pentru cei aflaţi la nevoie.
Pe de altă parte, există şi persoane care sunt de părere că locuinţele modulare reprezintă soluţia cea mai bună pentru rezolvarea problemelor celor care urmează să ajungă în stradă. Primarul Ovidiu Creţu este unul dintre susţinătorii demersului şi spune că e necesară amenajarea acestor construcţii.
Au trecut aproape doi ani de zile de când Andrei Rusu a venit cu propunerea şi încă lucrurile bat pasul pe loc... Cel mai probabil la anul vor fi construite primele 8 astfel de locuinţe care vor fi compuse dintr-o cameră, un grup sanitar şi bucătărie.
Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de circa 146.000 de euro, lucrările urmând să fie executate în 4 luni. Fiecare unitate locativă va fi racordată la reţelele de apă, canalizare şi electricitate.
Nu ne rămâne decât să vă întrebăm: locuinţele modulare sunt cele mai potrivite pentru chiriaşii evacuaţi?