Noul Cod Rutier le permite şoferilor să consume alcool înainte de a se urca la volan. Dacă unii cetăţeni sunt de acord cu această măsură, alţii susţin că astfel se vor produce şi mai multe accidente rutiere. Numai anul acesta pe şoselele din Bistriţa au fost prinşi circa 450 de şoferi beţi.
Potrivit noului Cod Rutier, cei care consumă un pahar de bere sau vin înainte de a se urca la volan nu vor fi sancţionaţi. Mai exact, se permite o alcoolemie de maxim 0,2 g/l alcool pur în sânge.
Şoferii prinşi cu o alcoolemie mai mare de 0,2 g/l alcool pur în sânge vor fi sancţionaţi (21 la 50 puncte-amendă) şi li se va suspenda permisul de conducere pentru o perioadă de 180 de zile. În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.
Prevederile noului Cod Rutier au stârnit controverse în rândul populaţiei, premierul Victor Ponta fiind aspru criticat. El susţine că noul cod prevede regulile europene în ceea ce priveşte consumul de alcool. Dacă unii cetăţeni sunt de acord cu măsura luată, alţii se tem că aşa va creşte şi mai mult numărul accidentelor rutiere provocate de şoferii care urcă la volan după ce au consumat alcool.
Numai anul acesta, circa 450 de şoferi care au consumat alcool au fost prinşi de poliţiştii bistriţeni în trafic.
"În cursul anului 2013, poliţiştii rutieri au depistat 442 de conducători auto sub influenţa băuturilor alcoolice, acestora fiindu-le reţinute permisele de conducere. În 173 de cazuri au fost înregistrate dosare de cercetare penală”, explică insp. Antonela Pop, purtătorul de cuvânt al IPJ BN.
O bună parte dintre cei prinşi beţi la volan au provocat accidente rutiere, unele soldate cu morţi. În luna august, doi tineri au murit şi alţi patru au fost răniţi într-un accident cumplit între Feldru şi Ilva Mică. Cei şase se aflau în aceeaşi maşină. La un moment dat, din cauza vitezei excesive, şoferul - de 25 de ani - a pierdut controlul volanului, a intrat cu autoturismul într-un gard de beton pe care l-a rupt, iar apoi maşina s-a răsturnat.
O fată de 16 de ani şi băiat de 22 ani şi-au pierdut viaţa în urma accidentului. Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Luna trecută, un alt şofer beat a provocat un accident grav la Lunca Ilvei. Acesta, însoţit de alţi trei tineri, se întorcea de la discotecă.
El a pierdut controlul maşinii şi a intrat într-un cap de pod. Victimele au fost preluate de echipajele medicale şi transportate la UPU Bistriţa-Năsăud, iar ulterior unul dintre tineri a decedat la un spital din Cluj, după ce câteva zile a fost ţinut în viaţă doar de aparate. Poliţiştii l-au testat pe şofer cu aparatul etilotest, iar rezultatul a indicat că avea o alcoolemie de 0,30 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În acest weekend, un tânăr beat, aflat la volanul unei maşini, a pierdut controlul acesteia şi a intrat în parapetul de protecţie al pasarelei noi, la ieşire din Bistriţa. El avea o alcoolemie de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma impactului, un alt bărbat care se afla pe scaunul din dreapta a rămas încarcerat, iar pompierii l-au scos din mormanul de fiare contorsionate după mai bine de 20 de minute de muncă. El a ajuns la spital cu mai multe leziuni, iar şoferul a scăpat ca prin urechile acului.
Acestea sunt doar câteva exemple de accidente provocate de şoferi aflaţi sub influenţa alcoolului, numărul lor fiind mult mai mare. Nu ne rămâne decât să vă întrebăm: Credeţi că e bine să bei un păhărel înainte de a urca la volan?