Peste 20 de ani, Bistriţa ar urma să aibă o cu totul altă înfăţişare. În oraşul nostru vor apărea statui ecvestre, staţii pentru închiriat biciclete, camere video în autobuze, parcări subterane, „Casa Dracula”, dar şi o centură ocolitoare.
Potrivit Strategiei de dezvoltare a municipiului Bistriţa pentru perioada 2010 - 2030, oraşul nostru se va dezvolta în următorii 20 de ani din toate punctele de vedere, fie cu bani europeni, fie cu fonduri de la bugetul local.
Aceasta este orientată pe şase domenii de acţiune strategică: dezvoltare urbană şi infrastructură de transport, mediu şi energie, dezvoltare economică, resurse umane (inclusiv sănătate, sport, cultură), turism şi dezvoltarea capacităţii administrative.
De exemplu, la capitolul Dezvoltare Edilitară, strategia prevede ca în anii viitori să fie construite şi predate alte blocuri, fie ele ANL sau sociale, să fie realizată o statuie ecvestră, dar şi iluminatul artistic al monumentelor de for public.
De asemenea, vor fi modernizate Piaţa Centrală, Piaţa Petru Rareş, va fi amenajată o parcare subterană în zona Piaţa Centrală, va fi reabilitat Turnul Dogarilor, va fi extinsă zona pietonală şi va fi restaurat Ansamblul Sugălete.
Totodată, în strategie sunt incluse proiecte care prevăd realizarea de parcări pentru biciclete în punctele de interes turistic şi staţii pentru închiriat biciclete, a şoselei ocolitoare de centură (Construire centură de ocolire a Municipiului Bistriţa, inclusiv cu racordarea Parcului Industrial Sărăţel, Parcului Industrial Bistriţa - Sud, a Aerodromului, a zonei de agrement Codrişor, a lacului de agrement şi a zonelor rezidenţiale noi - Zăvoaie, Valea Budacului, Valea Jelnei, Valea Ghinzii) sau modernizarea bulevardelor Independenţei, Republicii şi Decebal.
De asemenea, vor fi introduse camere de supraveghere în toate autobuzele de transport public, va fi extinsă reţeaua de energie electrică în zonele unde există doar parţial (străzile Cascadei, George Matheiu, Gherasim Domide, Ioan Sabău, Lempeş, Remus Cristian Bucur, Valea Budacului), va fi reabilit Parcul dendrologic din cadrul Colegiului Naţional Liviu Rebreanu Bistriţa, în suprafaţă de 8.525 mp şi va fi amenajat un parc fotovoltaic cu o putere electrică instalată de 10 Mwh pe un teren special destinat producţiei de energie electrică de tip fotovoltaic din zona Sigmir.
Printre planurile municipalităţii se numără şi dezvoltarea turistică a zonei „Lac” în scop turistic şi de promenadă, amenajarea unei locaţii conectate la mitul Dracula („Casa Dracula”, într-un imobil situat pe str. Liviu Rebreanu), dar şi a unui sat de vacanţă la Slătiniţa, constând în amenajarea unui lac de agrement şi a unor unităţi de cazare.
Primăria intenţionează ca pe viitor să crească suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor, să fie amenajate mai multe locuri de agrement, dar şi să scadă gradul de poluare. Rămâne de văzut câte dintre aceste proiecte se vor concretiza...
Primăria Bistrița organizează în data de 21 iunie, la sediul instituţiei, începând cu ora 14.00, o dezbatere publică în vederea adoptării planului ”Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrița și Regulament de Urbanism”, la care sunt invitaţi toţi bistriţenii interesaţi să vină cu propuneri şi idei.
Veţi participa la discuţii şi dacă răspunsul este afirmativ, cum aţi vrea să arate Bistriţa peste 20 de ani?