Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  104 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



DEZBATEREA DE LUNI: Cum putem scăpa oraşul de cerşetori?

14/10/2013 17:10:31 Iulia BARTHA  
Fie că e soare sau frig, cerşetorii „băştinaşi”, dar şi cei „de import” îşi fac veacul şi meseria pe străzile oraşului, spre disperarea bistriţenilor, dar şi a autorităţilor care nu reuşesc nicicum să îi facă să renunţe la această activitate.

Una dintre cele mai vechi probleme cu care se confruntă Bistriţa o reprezintă cerşetorii. Străzile şi zonele aglomerate ale oraşului au devenit pentru aceştia un loc de muncă, iar veniturile lor sunt destul de consistente...

Printre teritoriile pe care aceştia au pus „stăpânire” se numără pietonalul Liviu Rebreanu, Piaţa Decebal, gara, autogara, iar de multe ori pot fi observaţi apelând la mila bistriţenilor în faţa bisericilor sau în faţa instituţiilor.

Dacă unii se prefac că sunt bolnavi (n.r. - de-a lungul timpului multe astfel de persoane au fost prinse de poliţişti), alţii sunt într-adevăr "dezmoşteniţi ai soartei": handicapaţi fizic sau psihic, copii părăsiţi de părinţi sau puşi chiar de către aceştia la cerşit.

Potrivit conducerii Poliţiei Locale, Bistriţa stă destul de bine la capitolul cerşetori, numărul celor „permanenţi”, ce bat oraşul în lung şi lat, fie că e vara sau iarnă, este de circa 30. Aceştia sunt de toate vârstele, de la copii şi până la bătrâni de 70-80 de ani, care au cea mai mare „trecere” printre bistriţenii cu inimă mare.

În medie, un cerşetor câştigă într-o zi circa 70-80 de lei, dar veniturile pot fi şi mai consistente dacă are parte de o zi „bună”. Există persoane care apelează la mila cetăţenilor deşi au pensii sau indemnizaţii de handicap (ce-i drept, destul de puţine), dar care totuşi nu ratează şansa de a face un ban în plus.

Din păcate, chiar dacă avem destui cerşetori „băştinaşi”, lor li se adaugă şi cei veniţi din alte judeţe, mai sărace, cum ar fi cele din Moldova, în speranţa că la Bistriţa vor reuşi să îşi „câştige” existenţa.

Numai anul acesta, poliţiştii locali din cadrul Biroului Siguranţă Publică au depistat pe raza municipiului Bistriţa un număr de 399 persoane, dintre care 117 minori, care prin diferite metode apelau în mod repetat la mila cetăţenilor, cu precădere în zona pietonală, în preajma lăcaşelor de cult, precum şi în faţa sediilor unor instituţii.

O parte dintre acestea au fost amendate de poliţiştii locali, altele au primit avertismente scrise şi au fost duse în gară şi autogară pentru a fi trimise spre domiciliile lor. Cât despre plata amenzilor, conducerea Poliţiei Locale spune că nu se prea poate vorbi despre aşa ceva, iar statul nu are ce să le ia deoarece aceste persoane nu au bunuri pe numele lor.

Există şi cerşetori care au fost duşi la cantina socială pentru a li se asigura hrana sau la centrul de cazare de pe strada I.L. Caragiale, dar nu au dorit să rămână acolo, preferând să se plimbe în voie pe străzi.

Nu ne rămâne decât să vă întrebăm: Credeţi că vom scăpa vreodată de cerşetori? Ce soluţii aveţi?

3815 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro