„O, Moft! Tu eşti pecetea şi deviza vremei noastre. Silabă vastă cu neţărmurit cuprins, în tine încap aşa de comod nenumărate înţelesuri: bucurii şi necazuri, merit şi infamie, vină şi păţanie, drept, datorie, sentimente, interese, convingeri, politică, ciumă, lingoare, viţiuri distrugătoare, suferinţă, mizerie, talent şi imbecilitate...”
Cuvintele şi spiritul lui Caragiale au fost evocate joi, la Sângeorz Băi, în atmosfera caldă şi primitoare a Muzeului de Artă Comparată: a fost lansată aici o carte deosebită, MofTEME-le lui Vasile Gogea, volum apărut la Editura Charmides, anul trecut, şi prezentat publicului din Sângeorz-Băi în cadrul proiectului „Formă şi dialog”.
Cartea lansată a primit premiul « I.D.Sîrbu » al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România şi a fost prezentată de Icu Crăciun.
Poetul şi editorul Mircea Petean a prezentat cele mai proaspete apariţii ale editurii Limes iar seara s-a încheiat cu un recital de pian susţinut de Ionică Pop.
La începutul acestui an (pe la mijlocul lunii februarie), cartea lui Vasile Gogea a fost lansată şi la Bistriţa iar scriitorul Alexandru Uiuiu recunoştea atunci că avem de-a face cu un volum care pare o carte comodă la prima vedere dar care conţine o mulţime de provocări intelectuale, o carte care te pune pe gânduri şi îţi deschide mintea: „...mi-l imaginez pe Caragiale ca pe un fluviu iar pe Vasile Gogea ca pe un constructor care aruncă poduri peste acest fluviu...” a spus Alexandru Uiuiu.
“Cartea lui Vasile Gogea este un demers adresat oamenilor inteligenţi... Este un prilej de a gusta ca pe nişte icre negre - aspecte mai puţin cunoscute ale operei lui Caragiale” spunea şi Claudiu Groza, redactor al revistei Tribuna din Cluj, subliniind că picanteriile intelectuale ale volumului reîntorc atenţia publicului asupra lui Caragiale.
Foto: Lucian Muntean