În mod surprinzător, luna aceasta politicienii locali, făra deosebire de culoare sau doctrină, și-au amintit despre nevoia de locuri de muncă. Trecând peste faptul că parlamentarii nu prea au cu ce ajuta la crearea locurilor de muncă, este bine că, după ani de strategii savante, ne întoarcem la întrebarea primordială: Eu unde lucrez?
Acest subiect, sensibil și în același timp fascinant, crearea de locuri de muncă este legat de modul în care, comunitatea în ansamblul ei, reușește să răspundă corect la mai multe întrebări.
Prima dintre ele. Cine să creeze locuri de muncă? Există în principiu două răspunsuri, firmele și statul. Despre stat prefer să nu discut, rămân firmele. Acestea se împart în două categorii, cele care sunt prezente pe piața locală, care vor crea noi locuri de muncă pe măsură ce-și vor dezvolta afacerile. În acest moment, firmelor locale au ajuns la o etapă de dezvoltare în care locurile de muncă noi sunt puține, așa că rămâne ultima categorie. Firme noi, atrase pentru a face afaceri pe plaiurile Bistriței și a Năsăudului.
Acum apare altă întrebare, de ce să vină la noi? O întrebare grea, care ar trebui să devină subiect de dezbatere pentru noi toți. Ce poate găsi un investitor aici și nu găsește la Cluj, Alba Iulia, Sibiu sau București sau de ce nu Sofia, Praga, Budapesta sau Madrid? Să nu uităm că pentru un investitor serios, terenul de joc este lumea întreagă. Cred că înainte de a ne angaja, că vom face și vom drege, trebuie să construim un răspuns credibil la aceste întrebări. Să trecem de la demagogie la realitate. De la idei generale la acțiuni concrete, punctiforme dacă e nevoie. Altfel peste alți patru ani, subiectele de campanie vor fi aceleași.
Din păcate, valorile locale care ne-au făcut cunoscuți în trecut, Țuica de prună, Gloria, Gabi Szabo sau Cassa Locco nu sunt suficiente pentru a atrage și reține locuri de muncă. Dacă nu vom reuși să vindem Bistrița ca pe locul unde au prosperat Teraplast, Leoni, Electroplast, Comelf, Rombat, Agroinvest, sau mai micile și dinamicele Goldplast, Betak, RCB, Carmolact și altele, nu vom reuși mare lucru. În locul unor politicieni tineri sau mai bătrâiori, despre cum se crează locuri de muncă ar trebui să vorbească un Mureșan, Stejerean, Moldovan,Urâte, Repede, Creoșteanu, Stoian și mulți mulți alții. Aceștia ar putea, împreună cu alți oameni din lumea reală, să genereze strategii eficiente, pentru a atrage dar mai ales menține locuri de muncă în județ.
În loc de vizite și declarații patetice, aștept acțiuni concrete.