Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  5 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Despre locuri de muncă

16/11/2012 16:18:39 Cristian MUNTHIU  
În mod surprinzător, luna aceasta politicienii locali, făra deosebire de culoare sau doctrină, și-au amintit despre nevoia de locuri de muncă. Trecând peste faptul că parlamentarii nu prea au cu ce ajuta la crearea locurilor de muncă, este bine că, după ani de strategii savante, ne întoarcem la întrebarea primordială: Eu unde lucrez?

Acest subiect, sensibil și în același timp fascinant, crearea de locuri de muncă este legat de modul în care, comunitatea în ansamblul ei, reușește să răspundă corect  la mai multe întrebări.

Prima dintre ele. Cine să creeze locuri de muncă?  Există în principiu două răspunsuri, firmele și statul. Despre stat prefer să nu discut, rămân firmele. Acestea se împart în două categorii, cele care sunt prezente pe piața locală, care vor crea noi locuri de muncă pe măsură ce-și vor dezvolta afacerile. În acest moment, firmelor locale au ajuns la o etapă de dezvoltare în care locurile de muncă noi sunt puține, așa că rămâne ultima categorie. Firme noi, atrase pentru a face afaceri pe plaiurile Bistriței și a Năsăudului.

Acum apare altă întrebare, de ce să vină la noi? O întrebare grea, care ar trebui să devină subiect de dezbatere pentru noi toți. Ce poate găsi un investitor aici și nu găsește la Cluj, Alba Iulia, Sibiu sau București sau de ce nu Sofia, Praga, Budapesta sau Madrid? Să nu uităm că pentru un investitor serios, terenul de joc este lumea întreagă. Cred că înainte de a ne angaja, că vom face și vom drege, trebuie să construim un răspuns credibil la aceste întrebări. Să trecem de la demagogie la realitate. De la idei generale la acțiuni concrete, punctiforme dacă e nevoie. Altfel peste alți patru ani, subiectele de campanie vor fi aceleași.

Din păcate, valorile locale care ne-au făcut cunoscuți în trecut, Țuica de prună, Gloria, Gabi Szabo sau Cassa Locco nu sunt suficiente pentru a atrage și reține locuri de muncă. Dacă nu vom reuși să vindem Bistrița  ca pe locul unde au prosperat Teraplast, Leoni, Electroplast, Comelf, Rombat, Agroinvest, sau mai micile și dinamicele Goldplast, Betak, RCB, Carmolact și altele, nu vom reuși mare lucru. În locul unor politicieni tineri sau mai bătrâiori, despre cum se crează locuri de muncă ar trebui să vorbească un Mureșan, Stejerean, Moldovan,Urâte, Repede, Creoșteanu, Stoian și mulți mulți alții. Aceștia ar putea, împreună cu alți oameni din lumea reală, să genereze strategii eficiente, pentru a atrage dar mai ales menține locuri de muncă în județ.

În loc de vizite și declarații patetice, aștept acțiuni concrete.

4585 vizualizari


loading...

Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2020 Bistrițeanul.ro