Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  254 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Despre elite locale, turnuri de fildeș și ochelari de cal

31/07/2015 21:32:28  
De câteva ori pe an, în general de sărbători, citesc în presa din Bistrița despre „elita locală”, cu referire la publicul, destul de numeros dealtfel, al concertelor de muzică clasică organizate de Primărie. Am spus-o și o repet, e foarte bine că se promovează muzica clasică, muzica de cameră, la Sinagogă ajung constant artiști excelenți.

Din discursurile oficiale însă, rămâi cu impresia că, în afara celor câteva sute de persoane din sală (la ocazii speciale, media e de maxim 100-200), restul populației e formată din cercopiteci, chiar dacă mulți dintre ei muncesc sau poate preferă să petreacă zilele respective discret, în familie.

Din păcate, exceptând 2-3 zile pe an, când se înmânează niște diplome și se fac conferințe de presă, o altă elită locală, mai importantă pe termen lung pentru dezvoltarea orașului, este uitată sau ignorată. Mă refer la elevii și absolvenții de liceu care pleacă mai departe și destul de rar se întorc definitiv sau pe termen lung în oraș. Mai ales raportat la mărime, Bistrița „produce” mulți absolvenți de top, olimpici naționali și internaționali, copii talentați, viitori întreprinzători, lideri și formatori de opinie. Parțial multumită unora dintre profesori, parțial datorită materialului genetic și al efortului părinților (nu toți din cealaltă elită, cea de mai sus), parțial din inerție, câteva dintre liceele din Bistrița dau rod bun la fiecare generație.  În cadrul unei ceremonii, de fapt încă o ocazie pentru aleși să se fotografieze cu rodul muncii altora, cei cu rezultate deosebite primesc câte o hidoșenie simbolică și încă o diplomă. Am tecut și eu prin asta în 2004 când am câștigat locul I la un concurs european de prezentări multimedia organizat de Siemens și am primit la Bistrița un trofeu cam la fel de kitschos ca struții din pluș deveniți laitmotiv mai recent. După 4 ani, diplome și felicitări, cei mai mulți absolvenți, în special cei de vârf, pleacă definitiv la studii și muncă prin orașele mai mari și în străinătate.

Persoanele cu vârsta între 20 și 39 ani din mediul urban reprezintă 10% din totalul populației stabile din Bistrița Năsăud. În Cluj procentul depășește 23% (fără a lua în calcul cei peste 80.000 de studenți), în Mureș este de 15% iar în Maramureș de 17%.


E perfect natural, se întâmplă peste tot în lume. E normal să pleci, să înveți mai multe, să cunoști lumea, să cauți mai mult și mai bine. Dar nu e păcat că dincolo de o diplomă și câteva poze festive (și de multe ori forțate) autoritățile nu fac nimic, nu pentru a-i opri, dar pentru a-i implica ulterior în viața cetății, pentru a readuce, mâcar din când în când, sclipirea și ideile lor înapoi în Bistrița? Nu pot oare olimpicii de acum 5, 10, 15 ani sau cei care au înflorit mai târziu și au reușit în diverse domenii să contribuie la europenizarea Bistriței? Oare nu tocmai ei ar putea aduce prospețime și occidentalism orașului?

Știu sigur că marea majoritate ar veni cu drag dacă ar exista deschidere și măcar o urmă de interes. Ar fi destul să ții o mică bază de date și să lansezi anual o invitație sinceră pentru proiecte, sugestii, propuneri de colaborare între oraș și ei/ele. Poate Bogdan Georgescu ar putea aduce teatrul nou în oraș, poate Mircea Meșter ar putea face teste auto în Bistrița și împrejurimi (spre Colibița sau Sângeorz Băi de exemplu), Vlad Petri ar fi bucuros să facă documentare în zonă, cu șanse mari la proiecții și premii internaționale, Irlo ar colora zidurile triste ale orașului și le-ar pune în presă, Lucian Indrei ar aduce la Bistrița mai multe proiecte de artă contemporană de la Fabrica de Pensule Cluj despre care se vorbește și scrie în toată lumea; astea doar ca să enumăr câteva idei din domenii creative și de promovare a orașului. Toți sunt tineri bistrițeni care scriu sau despre care scrie presa națională și internațională (de bine). Ca ei mai sunt sute, poate mii și fiecare ar putea aduce măcar un pic din experiența și notorietatea sa înapoi acasă.

Realiatea de azi e un pic alta. Puținii tineri cu inițiative constructive sunt trimiși la plimbare sau primesc un sprijin cel mult simbolic, ca să mă exprim frumos. Asociația Group Seven, organizatorul Mu:Vi, practic singurul festival de film din Bistrița, primea anul trecut sau acum doi ani (la a nu nici nu mai știu a câta ediție) 0 lei de la Primărie și 1000 de lei de la Consiliul Județean. Evenimente autorizate în Parcul Municipal sunt întrerupte pentru ceremonii civile și altele sunt refuzate cu totul, pe motiv că se calcă iarba sau se creează un precedent. În condițiile astea ce și cu cine să vorbești, ce așteptări poți să ai? Elita se reîntâlnește periodic și se aplaudă din scaunele incomode ale sălilor de spectacole în timp ce orașul (și județul) se anchilozează în anacronism.

Notă:
Tot ce e scris mai sus se aplică, mai mult ca sigur, multor alte orașe din țară și din străinătate. Bistrița este, din păcate, mai degrabă un caz comun decât o excepție de la regulă, dar asta nu înseamnă că e OK.

Florin CHEREJI

sursa text: florinchereji.ro

4534 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro