Lucrările de modernizare din zona centrală a Bistriţei au scos la suprafaţă mai multe obiective istorice îngropate sub asfalt. Printre ele, porţiuni din vechiul zid al cetăţii medievale. Deşi nu vor putea fi valorificate niciodată, aceste vestigii arheologice sunt extrem de importante pentru istoria Bistriţei.
Atât lucrările din zona magazinului Domus, cât şi cele care se fac acum lângă biserica ortodoxă din Piaţa Unirii, au scos la suprafaţă fragmente din zidul vechii cetăţi şi din clădirea în care a funcţionat, până în secolul XX, prefectura oraşului.
Arheologul Corneliu Gaiu, cel care s-a ocupat de supravegherea lucrărilor din zona centrală, a declarat că zidul care a apărut la suprafaţă atunci când au început lucrările de decopertare a drumului aparţine vechii cetăţi medievale.
„Ştiam că prin acea zonă trebuie să treacă vechiul zid pentru că aveam informaţii istorice şi hărţi care arătau acest lucru, dar nu a fost văzut niciodată până acum şi nu a fost inventariat corespunzător. Anul trecut, noi am făcut o serie de săpături de verificare în preajma imobilului de la numărul 7 şi am găsit o parte din zid, iar acum s-au descoperit urme ale continuităţii acestuia”, explică Corneliu Gaiu.
Deşi este un vestigiu istoric foarte important, zidul vechii cetăţi a Bistriţei nu va putea fi niciodată valorificat şi arătat lumii deoarece drumul va fi refăcut peste el. Totuşi, primarul Ovidiu Creţu declară: „Atunci când se va implementa proiectul de reabilitare a întregii cetăţi vom avea grijă să marcăm corespunzător acea zonă pe sub care trece zidul. De aceea descoperirea făcută acum este foarte importantă”.
Odată cu efectuarea de lucrări la drumul din faţa magazinului Domus, a fost scoasă la suprafaţă o parte din frontonul vechii clădiri a Prefecturii oraşului. Imobilul a rezistat foarte mult, fiind demolat abia în anii 80 când s-au construit actualele blocuri.