Biserica Evanghelică din Jelna (poreclită, în Germania, „Biserica Albinelor”) a fost ieri subiect de discuţie la Budapesta, într-o conferinţă dedicată monumentelor vechi, după ce cercetători maghiari au descoperit la Jelna o replică a mozaicului Navicella, realizat de Giotto pentru celebra Bazilica San Pietro din Roma!
Specialiştii susţin că în întreaga lume mai există doar trei astfel de picturi – la Pistoia, la Florența și în Strasbourg – şi că mozaicul descoperit anul trecut în Biserica din Jelna riscă să dispară împreună cu Biserica Evanghelică, aflată într-o avansată stare de degradare.
Pictura descoperită în Transilvania se presupune că datează tot din secolul 14, secolul în care a fost edificată biserica evanghelică şi că ar fi copia celei din Florenţa, realizată de Giotto (di Bondone) – scriu ziarele maghiare despre pictura din Jelna, subliniind că este cu atât mai valoroasă cu cât până acum se spunea că doar copia de la Florenţa mergea în mare parte pe aceeaşi linie a originalului.
Istoricii Vasile Duda şi Corneliu Gaiu susţin însă că este vorba doar de o asemănare, şi nu de o replică a celebrului mozaic – fiind vorba de scene religioase care circulau în mentalitatea epocii respective. „4 sau 5 casetoane din lemn din Biserica Evanghelică din Jelna au reuşit să supravieţuiască şi sunt conservate la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud: au fost restaurate la Universitatea de Arte din Cluj-Napoca şi se pot vizita la muzeu. Prin secolul XVIII biserica din Jelna a suferit renovări, iar asupra picturilor originale s-a intervenit cu tencuială. Bucăţi din acea tencuială se desprind acum într-un ritm galopant şi dezvăluie într-adevăr scene de pictură medievală”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro istoricul Vasile Duda.
Indiferent însă dacă este vorba într-adevăr de o replică a celebrului mozaic Navicella sau nu – ceva trebuie făcut totuşi urgent pentru Biserica Evanghelică din Jelna care se prăbuşeşte cu fiecare zi care trece.
„Asociaţia Nosnerland a depus la Consiliul Judeţean un proiect de restaurare a bisericii din Jelna, prin 2010, la care au muncit voluntar câţiva specialişti în restaurare, artişti, arhitecţi, ingineri şi arheologi, dar lucrurile au avansat greu, datorită unor chestiuni juridice legate de proprietate”, a mai spus Vasile Duda.
În Germania, la o conferinţă, a fost botezată, mai în glumă, mai în serios – „Biserica Albinelor” pentru că cercetătorii nemţi care au vizitat-o mai demult nu au găsit în curte decât nişte stupi, şi părea că doar albinele acelea se mai îngrijesc de biserică – a mai povestit Vasile Duda.
Dacă în Bistriţa-Năsăud autorităţile se lasă descurajate de chestiuni juridice, fără să se agite prea mult şi având impresia că este suficient timp – în Budapesta, în schimb, ieri s-a discutat aprins pe marginea descoperirii făcute de cercetătorii maghiari, în cadrul unei conferinţe dedicată monumentelor istorice.
Celebrul mozaic poate fi admirat încă pe fațada în stil baroc a Bazilicii „Sfântul Petru" din Cetatea Vaticanului - faţadă dominată de statuile Mântuitorului, a sfântului Ioan Botezătorul și a altor 11 apostoli (cea a Sfântului Petru aflându-se în interior). În mijloc se află loggia binecuvântării papilor, de unde este împărțită binecuvântarea festivă „urbi et orbi", iar deasupra intrării principale se află şi mozaicul „Navicella" de Giotto - pictor italian celebru în anii 1300 pentru picturile sale din Roma: Giotto încă nu împlinise patruzeci de ani când la Florența avea deja câteva case, un atelier și numeroși elevi, asaltat de comenzi de pretutindeni.