Asta a susţinut în urmă cu puţin timp conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă în cadrul unei conferinţe de presă. Declaraţia vine ca răspuns la o plângere făcută de o tânără mamă căreia i-a murit recent fetiţa în vârstă de 2 ani înecată cu vomă, chiar în secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean.
Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dr. Florin Neagoş, a recunoscut astăzi, într-o conferință de presă, că spitalul are o problemă cu garda de Urgenţă de la Pediatrie, unde nu sunt suficienţi medici de specialitate pentru a acoperi 24 de ore pe zi acest serviciu.
Un caz ajuns recent în atenţia reporterilor Bistriteanul.ro, dar şi a poliţiei, dezvăluie aspecte de-a dreptul incredibile legate de modul în care sunt îngrijiți unii pacienţi în Spitalul Judeţean, o mare problemă fiind la Pediatrie.
O fetiţă de numai doi ani a murit în urmă cu câteva săptămâni, în secţia de Pediatrie, înecată cu vomă! Micuţa a fost adusă la spital de mamă noaptea, deoarece se simţea rău, vomita încontinuu. Fetiţa a fost văzută de medicul de gardă care se afla la Urgenţe Pediatrie - dr. Anca Buda (medic de familie care face şi gărzi în Spitalul Judeţean). Mamei i s-a recomandat un tratament şi un consult chirurgical după care a fost lăsată să plece acasă, nefiind internată.
Dimineața, câteva ore mai târziu, mama a sunat la 112 şi a anunţat că se află în gară cu micuţa, iar starea acesteia este gravă. O autospecială SMURD a preluat fetiţa în jurul orei 9.00 şi a dus-o la UPU de unde a fost trimisă direct în secţia de Pediatrie a spitalului. Câteva ore mai târziu micuţa a murit înecată cu vomă, chiar în secţia de Pediatrie.
Întrebat de reporterul Bistrițeanul.ro dacă a existat vreun caz în care un copil a murit din cauza problemelor cu linia de gardă de la Pediatrie, directorul medical a recunoscut cazul relatat mai sus imediat.
Directorul medical, dr. Florin Neagoș, a explicat în continuare că mama micuţiei ar fi cerut externarea şi apoi a venit înapoi cu fetiţa. „Ştiu că a plecat acasă cu vărsături, dar a fost prin semnătura mamei. Ce s-a întâmplat apoi nu ştiu… noi cercetăm acuma…”, a explicat dr. Neagoş.
În discuţie a intervenit rapid și dr. Mircea Gelu Buta, directorul spitalului şi medic pediatru, care îl contrazice pe colegul său cu o explicație halucinantă: „nu orice copil care vine la urgenţe se şi internează. Un pacient vine noaptea la urgenţe. Medicul îl consultă şi îi dă un tratament acasă să îl facă. Mama nu urmează tratamentul… Este o anchetă care e încheiată…”
Declaraţiile directorului spitalului ne-au lăsat fără replică… Mama şi fetiţa au plecat după ora 2.00 noaptea din spital, după ce micuţiei i s-a administrat tratamentul dat de medic şi la ora 8.00 era deja înapoi! În plus, nu înţelegem de unde ştie directorul spitalului că ancheta declanşată de poliţie este deja încheiată?!
În discuţie a intervenit împăciuitor și îngăduitor chiar preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan: “ancheta nu trebuie făcută de Colegiul Medicilor?!”. Bine şi corect punctat! Colegiul Medicilor Bistriţa-Năsăud a primit recent de la organele de cercetare penală dosarul acestui caz şi a început propria anchetă care este departe de finalizare, la fel ca şi cea începută de oamenii legii care aşteptă încă rezultatele de la Institutul de Medicină Legală Bucureşti.
Dr. Mircea Gelu Buta a încercat să explice în continuare că astfel de cazuri sunt ...normale, adică se mai întâlnesc și intră în categoria firescului activității într-un spital, cam aceiași fiind și poziția împărtășită de președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.
Întrebat de reporterul nostru dacă cumva i se pare normal preşedintelui CJ ca un copil să moară înecat cu vomă în Spitalul Judeţean de Urgenţă, așa cum reieșea din discursul său, acesta a revenit: “Cum să fie un lucru normal?! Cred că trăim toţi în această lume… Se întâmplă astfel de lucruri nedorite, astfel de lucruri care în condiţiile în care există o culpă medicală cel care este găsit vinovat de instituţiile profesionale şi penale trebuie să plătească”.
Până una alta, până se va găsi un vinovat sau nu, cert este un singur lucru: în Spitalul Județean de URGENȚĂ din Bistrița, în anul 2012, un copil de 2 ani a murit NU din pricina unei infecții grave sau a unei maladii severe, ci înecat cu vomă.