Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  221 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De vin bun Produs în Bistrița-Năsăud nu vă faceți grijă! Crama Harșian va scoate 40.000 litri de vinuri de soi

23/10/2017 08:22:08 Claudia ANDRON  
Dacă vă place vinul bun și aveți nostalgia celui produs odată în Bistrița-Năsăud puteți sta liniștit. De vin bun Produs în Bistrița-Năsăud nu vom duce lipsă anul acesta. Pe dealurile de la Dumitra, Crama Harșian pregătește dintr-o producție record de struguri peste 40.000 de litri de vinuri de soi, alb, roșu și rose.

Trăim cel mai bun an de după 1989 pentru viticultura din județ. După zeci de ani în care n-am mai avut vii și nici vinuri de soi, certificate, a venit anul în care să numărăm peste 100 de hectare de culturi intensive de viță de vie la Lechința, Teaca, Jelna și Dumitra, unde investitori privați încearcă să reînvie tradiția vinului bun produs în Bistrița-Năsăud pe vremuri, de sași.

 

La Dumitra, Crama Harșian tocmai a încheiat recoltarea strugurilor. „Am făcut analize în care am măsurat concentrația de zahăr din struguri aproape în fiecare zi. Am recoltat pe rând, în funcție de fiecare soi și de cum au ajuns strugurii la nivelul de zahăr pe care noi ni-l doream. Este un factor important și decisiv dacă vrei să obții un vin bun, curat, în care să nu ai adaos de zahăr sau alcool care să-i ridice concentrația de alcool”, a declarat inginerul Octavian Harșian pentru Bistrițeanul.ro.

 

Și în acest an, producția de struguri de la Dumitra a fost una record, asta deși doar 5 din cele 10 hectare cu viță de vie sunt pe rod, restul urmând să intre în anii următori.

 

Crama Harșian este un proiect de suflet al inginerului Harșian, care și-a propus în urmă cu câțiva ani să reînvie tradiția vinului de la Dumitra, asta după ce înainte de 1989, ca șef al IAS-ului de aici a trăit anii de glorie ai viticulturii din acest areal. Sașii au adus la Dumitra în 1100 primele vițe de vie, iar în 1880 toate viile au fost distruse de filoxera, o insectă care face mari pagube în vii. Sașii au refăcut plantațiile de pe dealurile însorite ale Dumitrei, iar în 1930 Pinot Gris-ul de aici a fost medaliat ca fiind cel mai bun din Europa.

 

După Revoluție, toate viile de la Dumitra au fost distruse și istoria vinului de Dumitra s-ar fi putut încheia aici dacă Harșian nu ar fi adunat câteva parcele de teren pe locul vechilor vii, le-a unit și așa s-a născut crama care astăzi îi poartă numele. Chiar dacă a lucrat o viață în agricultură și ai putea spune că acest domeniu nu mai are secrete pentru el, tot ceea ce se face la Dumitra se face științific, Harșian fiind convins că este singura cale prin care poți să faci agricultură de performanță.  Astfel, nu ar trebui să mire pe nimeni faptul că scoate producții record la hectar de la un an la altul. 

 

La Crama Harșian munca se face în echipă, iar ing. Luminița Martița este omul care are de grijă ca în teren să fie respectate toate indicațiile lui Harșian, iar mai departe, tot împreună, supraveghează un proces tehnologic complex, în care strugurii culeși se transformă în vin, fiecare soi cu rețeta și secretul lui. Dacă în primul an, în 2015, Crama Harșian a avut o producție de 20.000 litri de vin, care s-a menținut în 2016, anul acesta, după ce o parte din vii au ajuns la maturitate, producția de vin este estimată la 40.000 litri. Totodată, soiurile s-au înmulțit, vom avea vinuri noi. 

 

„La Crama Harșian estimăm o producție de peste 40.000 litri de vin pentru 2017. Vom avea Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Fetească Albă, Muscat Otonel, Traminer, Neuburger, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră și mult așteptatul Pinot Gris. Vinurile noastre se pot comanda și cumpăra doar de la cramă, iar dacă sunt restaurante care vor să listeze vinurile noastre și să facem degustări de prezentare a lor se va ocupa ing. Octavian Harșian, cel care cunoaște și poate împărtăși secretul fiecăruia, precum și asocierile potrivite fiecărui soi”, a declarat Luminița Martița pentru Bistrițeanul.ro.

 

Citește mai multe despre Crama Harșian accesând link-urile de mai jos:

 

FOTO/VIDEO - Povestea spectaculosului vin de Dumitra continuă! Cum a revitalizat un inginer de 78 de ani un vin demult uitat

Producție record de struguri la Dumitra! 7000 kg de Sauvignon Blanc la hectar

Un bistrițean s-a ambiționat să reia producția faimosului Pinot Gris de Dumitra, ce cucerea Europa în 1930

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro