Cu fiecare an, Zilele Bistriţei ar trebui să cunoască o evoluţie constantă, la fel ca oricare alt festival. Ideal ar fi ca la fiecare ediţie să se găsească un element de noutate care să atragă măcar bistrițenii, dacă nu să pună Bistriţa pe hartă. Primăria Bistrița încă NU a găsit rețeta ideală și, în fiecare an se tot testează.
Despre circul din Viişoara
Heidenfeld-ul a demonstrat că nu poate depăşi statutul de târg de vite. Cartierul social din apropiere îl descalifică din start şi Viişoara pierde astfel orice şansă de a organiza vreun eveniment cultural. Acolo se va putea organiza maxim un bâlci sau eventual Toamna Bistriţeană. Atât. Cu greu se înţelege de ce Neia Lăcătuş şi ceilalţi responsabili ai etniei nu au mutat Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti acolo, în miezul publicului-ţintă și au preferat ca de Sfântă Marie să bată toba pe Pietonal?
Iar majoritarii de folclor de pe Etno TV, Hora, Favorit TV şi alte canale de acest gen sunt forţaţi să meargă în Viişoara să-şi vadă idolii, cum s-a întâmplat și în această ediţie a Zilelor Bistriţei?
Pe Pietonal e mult mai potrivit să ţii spectacole de folclor (ca dovadă Nunta Zamfirei) şi astfel fanii lui Pomohaci şi Anuţa Motofelea ar fi scutiţi de şocuri la inimă prin traficul sufocant specific acestui eveniment. E mai decent să-i aduci pe Centru, decât în Heidenfeld-ul întinat.
A NU se înțelege greșit, pentru că NU ar trebui desfiinţat bâlciul și dezamăgi astfel electoratul PSD, asistaţii sociali şi publicul din mediul rural. În plus, cam cu 1.000 de euro ar putea fi aduşi doi manelişti de pe Taraf TV care ar încinge atmosfera şi ar rezolva problema migraţiei nomade spre centru, în timpul festivalurilor cu iz cultural. Astfel Creţu ar targeta foarte bine Zilele Bistriţei.
Pe Pietonal, în loc de trei zile au fost trei ore de spectacol, efectiv
Anul ăsta, sâmbăta a fost super-anostă, fără niciun show pe Pietonal (deși Pomohaci sau Anuţa Motofelea cu ansamblurile locale puteau anima situaţia, dar au fost distribuiţi în Viişoara. Nimeni nu înţelege de ce).
Vinerea e zi scurtă și venea Ponta și Dragnea la Bistrița, probabil de aceea NU s-a făcut NIMIC, absolut NIMIC. Aaaa, ba da s-a organizat o expoziție legată de Primul Război Mondial.
În fiecare an ar trebui adus un nume mare, internaţional, de care să se lege evenimentul. Poate vă mai amintiţi sosirea într-una din edițiile Zilelor Bistriței a unui solist din trupa No Mercy. Parcă a ridicat puțin ștacheta.
Elitiştii au putut savura o noapte aparte, în Biserica Evanghelică, afară puteau cânta muzica populară şi în Viişoara manelele, micii şi berea.
Plusuri:
- focul de artificii a fost diferit, mai zgomotos, mai lung și mai luminos ca-n alți ani
- Biserica Evanghelică a fost în sfârșit deschisă și s-a susținut un concert elitist și expoziții. Poate fi reluat mai des obiceiul.
Minusuri:
- administrația locală s-a bâlbâit prea mult referitor la lista finală cu artiștii și a organizat selecții peste selecții și până la urmă au făcut tot cum a vrut Hara, care puteau cânta și ei și umple golurile, dacă tot au o relație specială cu Primăria Bistrița.
- juniorii de la Maxim și Lora au fost de umplutură. Un fel de Abracadabra ai generației Facebook. NU pot fi catalogați ca artiști. A fost o ediție a Zilelor Bistriței în care a cântat cu-adevărat DOAR o trupă. Și aceea cu program redus, datorită pirotehniștilor care-au uitat cât e ceasul și au apăsat butonul roșu mai devreme cu o oră.
- puține tarabe în acest an și se vede lipsa unor meșteșugari sau artiști, organizați în asociații
- pe Pietonal a lipsit programul de dimineață, (spectacole au avut loc doar seara)
- activitățile sportive au lipsit cu desăvârșire dacă ne gândim la sporturile extreme, la arte marțiale, la auto- moto sau alte cluburi private ce putea fi chemate să se implice, mai ales că iau fonduri nerambursabile
- muzica ușoară lipsește cu desăvârșire din lista de formații, deși nostalgicii ar fi în delir auzind-o pe Angela Similea, Mirabela Dauer, Cătălin Crișan, Gabriel Dorobanțu etc. Doris Moldovan a simțit cel mai bine asta și punctează la imagine speculând publicul neglijat de primar în evenimentele organizate de ea
- gafa din timpul concertului Vama e memorabilă. Probabil din greșeală cineva a dat drumul la artificii cu o oră mai devreme. O fi crezut că e ora 23.00 și de fapt era 22.00, altfel NU se explică de ce trupa cea mai tare a fost ejectată de pe scenă, fără ca publicul să-i ceară “Bis” și fără ca prezentatorul să mulțumească, ulterior...
- Bâlciul din Viișoara e un minus prin simpla existență, dar poate fi tolerat, gândindu-ne că altfel, Pietonalul ar fi invadat de locuitorii blocurilor sociale
Bugetul acordat anul acesta pentru sărbătoarea municipiului Bistrița a depășit 200.000 de lei. Pentru concertul din seara zilei de duminică Primăria Bistrița a plătit 15.000 de euro.
Sursa foto: stirile.rol.ro