Un aragaz nou-nouț, o mașină de spălat la fel și un vraf de cărți scrise de autori români vor face acest Crăciun de neuitat în familia Balaș din Șieu Odorhei, nr. 52. Toate au ajuns la ei ieri, în urma donațiilor din campania De Crăciun fii mai bun.
Roxana Balaș are 12 ani, este un copil cuminte, care învață bine și își trăiește copilăria fericită alături de bunicii ei care o cresc de când avea câteva zile. Bunicii își rup de la gură pentru ca Roxanei să nu-i lipsească nimic. De cîțiva ani, sărăcia s-a lipit de ei după ce bunicul, stâlpul casei, s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra. Casa nouă pe care o începuseră a rămas neterminată, banii puțini din pensia bunicului abia ajung de mâncare, iar traiul bun de altă dată e o frumoasă amintire. Bunica spăla până ieri hainele în apă rece, iar de patru ani nu a mai făcut în cuptor de Crăciun după ce aragazul vechi, de când s-au căsătorit, s-a stricat. Ba mai mult, până în octombrie au folosit ochiurile, deși scăpa gaz. Citește AICI povestea lor.
Ieri, darurile pentru ei adunate în campania De Crăciun fii mai bun au ajuns în familie, iar bucuria a fost imensă. Bunica, care a venit la poartă și avea mâinile înghețate, s-a și încălzit brusc când a văzut mașina de spălat nou-nouță. Iar la vederea aragazului a anunțat-o pe Roxana că va face în cuptor colaci, prăjitură și-o friptură...
Bunicul și Roxi au studiat apoi atent cărțile primite în dar și s-au declarat foarte mulțumiți. Au Sadoveanu, Rebreanu, Coșbuc și mulți alți clasici români, astfel încât lectura de Crăciun e asigurată. Ba mai mult, împreună au pus deoparte cărțile care trebuie lecturate cu prioritate. Până ieri, Roxana avea doar două cărți, de povești, cumpărate de bunicul împreună cu un ziar.
La final, bunicul a mai avut o surpriză. I-am licitat sculpturile și a câștigat câteva sute de lei pe ele. Dincolo de bucuria banilor, mare i-a fost surpriza când a văzut că cineva îi apreciază atât de mult talentul. Bunicul ne-a spus că a ales sculptura ca mod de exprimare artistic pentru că e mai ieftină, deși la suflet îi e pictura, dar nu-și poate permite să cumpere vopsele și pânze. Să transforme cu dalta o bucată de lemn îi este mult mai la îndemână.
”Vă mulțumim! Să le spuneți că le mulțumim din suflet! Crăciun fericit ca la noi să aibă parte toți și un An Nou fericit!”, ne-a spus la plecare familia Balaș, bucuroși până la lacrimi de generozitatea unor necunoscuți care le-au apreciat mai mult efortul de a-și crește nepoata decât propria lor fiică.